Η επαρκής καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού στον ιό HIV/AIDS οδηγεί σε ένα σχεδόν "φυσιολογικό" προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες. Όμως ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος παραμένει: Οι ασθενείς αυτοί έχουν έως και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Γι' αυτό προφανώς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Ένα φάρμακο στατίνης μειώνει τον κίνδυνο κατά ένα τρίτο, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.

"Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι έως και διπλάσιος μεταξύ των ατόμων με λοίμωξη από τον ιό HIV σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό επιτάσσει την ανάγκη πρόληψης αυτών των οξέων συμβάντων. Οι μηχανισμοί για τον αυξημένο κίνδυνο σε αυτή την ομάδα ανθρώπων δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως.

Μπορεί να οφείλεται σε "παραδοσιακούς" παράγοντες κινδύνου, αλλά και σε (σχετιζόμενες με τον HIV) φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος", γράφουν τώρα ο Steven Grinspoon (Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης- Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ/Βοστώνη) και οι συν-συγγραφείς σχετική μελέτης στο "New England Journal of Medicine".

Εδώ και περίπου 30 χρόνια, οι λεγόμενες στατίνες συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων φαρμακευτικών επιλογών για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου ως φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Χρησιμοποιούνται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο με αυξημένες συγκεντρώσεις LDL χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι θετικές επιδράσεις με σημαντικά λιγότερες τέτοιες οξείες ασθένειες έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες με δεκάδες χιλιάδες δοκιμαζόμενα άτομα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η μείωση των επιπέδων της LDL στο αίμα. Όμως υπάρχουν επίσης πολλές ενδείξεις ότι σε αυτό συμβάλλει και μια πρόσθετη αντιφλεγμονώδης δράση αυτών των φαρμάκων.

Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, τα οποία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των στατινών στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ως εκ τούτου, η τώρα δημοσιευμένη μελέτη συμπεριέλαβε 7.769 οροθετικά άτομα με μέση ηλικία 50 ετών και χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.

Τα μισά από τα άτομα έλαβαν καθημερινά τέσσερα χιλιοστόγραμμα πιταβαστατίνης ή εικονικό φάρμακο. 87,5% των ατόμων είχαν ιικό φορτίο που δεν ήταν ανιχνεύσιμο με αντιρετροϊκή αγωγή. Το μέσο επίπεδο της LDL χοληστερόλης ήταν 108 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος, το οποίο δεν ήταν σημαντικά αυξημένο.

"Η μελέτη διακόπηκε πρόωρα μετά από 5,1 έτη λόγω αποτελεσματικότητας. Στην ομάδα της πιταβαστατίνης, σημειώθηκαν 4,81 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (καρδιακή προσβολή, οξεία ανάγκη για διαστολή με μπαλόνι/stenting, εγκεφαλικό επεισόδιο) ανά 1.000 ανθρωποέτη. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, σημειώθηκαν 7,32 τέτοια συμβάντα ανά 1.000 ασθενοέτη", έγραψαν οι επιστήμονες. Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας πρώτης οξείας καρδιαγγειακής νόσου ή θανάτου μειώθηκε κατά 21%.

Αυτό σήμαινε μείωση του κινδύνου κατά 35% για όσους έλαβαν θεραπεία με τη στατίνη και δείχνει παρόμοια αποτελεσματικότητα με εκείνη που διαπιστώθηκε στις άλλες μεγάλες δοκιμές μείωσης της χοληστερόλης τις τελευταίες δεκαετίες.

Από μόνα τους, τα άτομα χαμηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν λιγότερο από 115 χιλιοστόγραμμα LDL χοληστερόλης ανά δεκάγραμμο αίματος.

Τα άτομα αυξημένου έως υψηλού κινδύνου (π.χ. καπνιστές, διαβητικοί, υπερτασικοί) θα πρέπει να έχουν λιγότερο από 70 χιλιοστόγραμμα LDL χοληστερόλης σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο (π.χ. μετά από πρώτο έμφραγμα κ.λπ.) δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερα από 55 χιλιοστόγραμμα λιπιδίων LDL στο αίμα ανά δεκατόλιτρο. Η συνολική τιμή χοληστερόλης θα πρέπει γενικά να είναι κάτω από 190 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά