Ανησυχία προκαλεί στο Βέλγιο η αύξηση περιπτώσεων «ψευτο-οδοντιάτρων» από τη Ρουμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξαν πολλές απάτες στη χώρα που συνδέονται με ξένους οδοντιάτρους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «De Standaard». Η φλαμανδική επαγγελματική ένωση οδοντιάτρων σημειώνει ότι το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από ιδιωτικές σχολές στη Ρουμανία, στις οποίες το δίπλωμα αποκτάται απλώς έναντι πληρωμής.

Σύμφωνα με τη φλαμανδική επαγγελματική ένωση οδοντιάτρων, σε πολλές περιπτώσεις οι οδοντίατροι με πτυχίο Ρουμανίας δεν έχουν ουσιαστικά καμία γνώση οδοντιατρικής.

«Όταν έρχονται ενώπιον της επιτροπής αναγνώρισης, δεν μπορούν να απαντήσουν στις πιο απλές ερωτήσεις», σημειώνει ο Φρανκ Χερεμπούτ, πρόεδρος της φλαμανδικής επαγγελματικής ένωσης οδοντιάτρων. Παράλληλα, ο Φρανκ Χερεμπούτ μιλά για μεγάλο αριθμό ατόμων από τη Βόρεια Αφρική που έχουν ρουμανικό δίπλωμα. «Γνωρίζουμε ιδιωτικές σχολές στη Ρουμανία από τις οποίες είναι δυνατόν κάποιος να αποφοιτήσει με αμοιβή», αναφέρει.

Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλισης Ασθενείας και Αναπηρίας (Het Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 27 περιπτώσεις «σκόπιμης απάτης» έχουν εντοπιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην έκθεσή του, το RIZIV αναφέρει παράλληλα ότι «δεν διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις με ενδείξεις απάτης».

Από την πλευρά της η Φλαμανδή υπουργός Υγείας Χίλντε Κρέβιτς κάνει λόγο για «ανησυχητικό σημάδι», ενώ το γραφείο του ομοσπονδιακού υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε επικοινώνησε με τις ρουμανικές αρχές για να εξετάσει πώς ελέγχουν την ποιότητα των διπλωμάτων των οδοντιάτρων.

«Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές. Εξετάζονται λύσεις για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα των πτυχίων οδοντιατρικής», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου