Το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας ακούγεται περίεργο. Ακούγεται σαν κάτι που έχουμε μάθει να κάνουμε από παιδιά, αλλά πολλοί από εμάς θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα αισθήματά μας δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Κάποιες φορές κρύβονται άλλα πίσω από τα πιο επιφανειακά ξεσπάσματα.

Ποια είναι αυτά τα συναισθήματα και πώς θα μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε αληθινά;

5 βασικά συναισθήματα

Τα δομικά στοιχεία των συναισθημάτων ξεκινούν με τα εξής:

Απόλαυση

Θλίψη

Αηδία

Φόβος

Θυμός

Είναι οι πιο αναγνωρισμένες καθολικά λέξεις για να περιγράψουν τα βασικά συναισθήματα που συνθέτουν την ανθρώπινη εμπειρία.

Απόλαυση

Η απόλαυση είναι ένα συναίσθημα που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να επιτύχουμε με διαφορετικούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όταν νιώθουμε απόλαυση, είμαστε χαλαροί και τείνουμε να χαμογελάμε περισσότερο. Η απόλαυση συνήθως σημαίνει ότι συμμετέχουμε σε μια συμπεριφορά ή δραστηριότητα που μας δίνει ικανοποίηση. Για παράδειγμα, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση μιας αγαπημένης τηλεοπτικής εκπομπής, ή ο (καλός) χρόνος που περνάμε με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Το αίσθημα της απόλαυσης είναι πολύ προσωπικό για τον καθένα και επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες.

Άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν την απόλαυση περιλαμβάνουν:

Διασκέδαση

Ικανοποίηση

Ενθουσιασμός

Ευτυχία

Χαρά

Αγάπη

Ηρεμία

Υπερηφάνεια

Ανακούφιση

Ικανοποίηση

Θλίψη

Όλοι έχουμε την τάση να νιώθουμε λυπημένοι περιστασιακά. Και ενώ μπορεί να είμαστε λυπημένοι λόγω ενός γεγονότος όπως ένας θάνατος στην οικογένεια ή το τέλος μιας σχέσης, υπάρχουν επίσης στιγμές που μπορεί να μην καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουμε θλίψη. Αν η θλίψη σας είναι επίμονη ή σοβαρή, μπορεί να μετατραπεί σε κατάθλιψη. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει. Όλοι βιώνουμε τη θλίψη διαφορετικά για διάφορους λόγους. Αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να λυπάται, μπορεί να μην στεναχωρεί έναν άλλο. Η θλίψη εκφράζεται επίσης με πολλούς τρόπους.

Άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τη θλίψη περιλαμβάνουν:

Απογοήτευση

Πένθος

Λύπη

Απελπισία

Μοναξιά

Ενοχές

Δυστυχία

Αηδία

Αν βρίσκεστε σε μια ανεπιθύμητη ή δυσάρεστη κατάσταση, μπορεί να αισθανθείτε αηδία. Η αηδία τείνει να συμβαίνει εξαιτίας κάποιου πράγματος που δεν σας αρέσει — από κάτι τόσο απλό όπως ένα είδος φαγητού μέχρι πιο σύνθετα συναισθήματα αντιπάθειας για ένα συγκεκριμένο άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αηδία χρησιμοποιείται για να προστατευτείτε από εκείνες τις καταστάσεις ή πράγματα που θέλετε να αποφύγετε. Αλλά πρέπει να προσέχετε ώστε η αηδία να μην γίνει αντίδρασή σας σε καταστάσεις που δεν θεωρούνται κακές για εσάς.

Άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν την αηδία περιλαμβάνουν:

Αποδοκιμασία

Αντιπάθεια

Τρόμος

Σιχαμάρα

Προσβολή

Αμηχανία

Φόβος

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε εύκολα φόβο όταν παρακολουθείτε ένα θρίλερ ή όταν σκέφτεστε ότι έχετε να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά, αυτό το συναίσθημα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό με βάση το τι και πώς αντιλαμβάνεστε την απειλή. Ο φόβος είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας, δίνοντας ώθηση στο συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως η απόκριση μάχης ή φυγής. Όταν νιώθουμε φόβο, το σώμα γεμίζει ένταση, μπορεί να αρχίσουμε να ιδρώνουμε και θα νιώσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό να αυξάνεται. Αλλά γινόμαστε επίσης πιο προσεκτικοί καθώς το σώμα μας προετοιμάζεται να τρέξει ή να αντιδράσει.

Άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τον φόβο περιλαμβάνουν:

Ανησυχία

Ταραχή

Αμφιβολία

Ζήλια

Νευρικότητα

Πανικός

Ένταση

Θυμός

Μπορείτε συνήθως να πείτε πότε κάποιος είναι θυμωμένος. Μπορείτε να εντοπίσετε επιθετική συμπεριφορά όπως να σας κοιτάζει με έντονο, συνοφρυωμένο βλέμμα, ακόμη και να φωνάζει. Το πρόσωπο κάποιου μπορεί να κοκκινίσει και μπορεί να χτυπήσει ή να πετάξει αντικείμενα. Και ενώ ο θυμός γενικά θεωρείται ένα αρνητικό συναίσθημα, όπως και ο φόβος, είναι μέρος του ενστίκτου επιβίωσης, παίζοντας ρόλο στην απόκριση μάχης ή φυγής όταν αντιμετωπίζουμε μια πιθανή απειλή. Για πολλά άτομα, ο θυμός λειτουργεί ως τρόπος να ακουστούν, επειδή τραβάει την προσοχή σίγουρα περισσότερο από μια ψύχραιμη τοποθέτηση.

Άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τον θυμό περιλαμβάνουν:

Ενόχληση

Πικρία

Απογοήτευση

Προσβολή

Είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα βασικά μας συναισθήματα, έτσι ώστε να μπορούμε πιο εύκολο να καταλάβουμε στην πραγματικότητα τι νιώθουμε ανά πάσα στιγμή. Η καλύτερη επαφή με τα συναισθήματά μας, καθώς και η έκφρασή τους με υγιή τρόπο, σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συνολικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Καινοτόμος ταυτόχρονη καρδιολογική επέμβαση στο "Ιπποκράτειο"
Ποια ιατρική πράξη που αποζημιωνόταν έως 420 ευρώ έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]