Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα ζήτημα που συζητιέται συχνά, ειδικά στους κύκλους της γυμναστικής και της ευεξίας. Κατά πόσο πρέπει να το καταναλώνουμε, αν δεν το αποφεύγουμε εντελώς; Είναι πραγματικά καλό το κόκκινο κρασί για την καρδιά μας; Οι περισσότεροι από εμάς θα πιούμε ένα ποτό πού και πού (ή και περισσότερα), αλλά ποιες είναι οι επιπτώσεις αν το παρακάνουμε;

Αλκοόλ και μυϊκή ανάπτυξη

Διεξήχθη μια μικρή μελέτη σχετικά με το πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρέασε τη πρωτεϊνοσύνθεση των μυών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν οκτώ σωματικά δραστήριοι άνδρες που εκτελούσαν άρση βαρών και διαλειμματική προπόνηση ως μέρος της έρευνας. Κατανάλωναν πρωτεΐνη ορού γάλακτος και αλκοόλ αμέσως μετά την άσκηση και ξανά τέσσερις ώρες αργότερα. Κατανάλωναν επίσης ένα γεύμα με υδατάνθρακες δύο ώρες μετά την προπόνηση. Οι βιοψίες μυών λήφθηκαν στις δύο και οκτώ ώρες μετά τη προπόνηση.

 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αλκοόλ ήταν αυξημένα πάνω από την αρχική τιμή μετά την άσκηση, με κατανάλωση τόσο πρωτεϊνών όσο και υδατανθράκων. Οι βιοψίες έδειξαν μειωμένα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης μετά από την προπόνηση. Το αλκοόλ που καταναλώνεται με πρωτεΐνη μειώνει τη σύνθεση αυτή κατά 24-37% όταν συνδυάζεται με υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα έδειξε μια μερική διάσωση της πρωτεϊνοσύνθεσης  όταν η πρωτεΐνη καταναλώθηκε με αλκοόλ, αλλά εξακολουθούσε να ήταν σημσντικά μειωμένη.

 Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ βλάπτει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, παρά την κατανάλωση της βέλτιστης διατροφής. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε βασίστηκε στην αναφερόμενη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από αθλητές. Επειδή η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των αθλητών, τα αποτελέσματα των δοκιμών θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν επιπλέον μείωση της σύνθεσης πρωτεϊνών από τους μύες.

 Αλκοόλ και συσσώρευση λίπους

Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητά μας να καίμε λίπος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πώς το σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στο αλκοόλ. Το σώμα βλέπει το αλκοόλ ως τοξίνη και όχι ως θρεπτικό συστατικό, επομένως δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις θερμίδες του αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο όπως τις θερμίδες των τροφίμων. Αντίθετα, ο μεταβολισμός αναγκάζεται να καταναλώσει την ενέργειά του στην απομάκρυνση των τοξινών, με αποτέλεσμα η αφομοίωση των τροφών να καθυστερεί.

 Αλκοόλ και ύπνος

Το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χαλαροί, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο μας. Ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση των μυών και την αποκατάσταση των ιστών. Χωρίς επαρκή ύπνο, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε (ούτε και να προπονηθούμε) στα βέλτιστα επίπεδα. Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε, αλλά αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες ταραγμένου ή κακής ποιότητας ύπνου. Πόσες φορές άλλωστε έχετε νιώσει να ξυπνάτε μετά από μια νύχτα άφθονου αλκοόλ πιασμένοι και με χειρότερα επίπεδα ενέργειας από πριν;

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών (μέτρια κατανάλωση αλκοόλ) δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να συμβεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Συνιστάται επίσης να μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ ως βοήθημα ύπνου για να αποφύγετε τον κίνδυνο εξάρτησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου