Οι αντίπαλοι των αμβλώσεων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μακρά φυλάκιση για τον αποκλεισμό κλινικών. Τα δικαιώματα στις αμβλώσεις έχουν γίνει επανειλημμένα αντικείμενο σφοδρών διενέξεων στις ΗΠΑ.

Για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε κλινική αμβλώσεων στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον με αλυσίδες, σχοινιά και κομμάτια επίπλων, πέντε πολέμιοι των αμβλώσεων στις ΗΠΑ καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο καθένας τους αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως έντεκα ετών, τρία χρόνια αποφυλάκισης υπό επιτήρηση και πρόστιμο έως 350.000 δολάρια (περίπου 322.000 ευρώ), ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ποινή θα ανακοινωθεί αργότερα, όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ. Οι πέντε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25 έως 67 ετών, φέρονται να είχαν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 για να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό των κλινικών. Εισέβαλαν με τη βία στο κτίριο και βιντεοσκόπησαν τη δράση τους με κινητό τηλέφωνο και την ανήρτησαν στο Facebook.

Οι ασθενείς και το προσωπικό της κλινικής εκφοβίστηκαν και εμποδίστηκαν βίαια από την πρόσβαση ή την παροχή ορισμένων υπηρεσιών υγείας.

Οι ένορκοι έκριναν ότι η ομάδα είχε συνωμοτήσει για να παραβιάσει τα πολιτικά δικαιώματα άλλων.

Οι πέντε είχαν επίσης παραβιάσει νόμο που αξιώνει ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Τα δικαιώματα στις αμβλώσεις αποτελούν πάντα αντικείμενο έντονης διαμάχης στις ΗΠΑ.

Η δίκη άλλων τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται σε σχέση με τον ίδιο αποκλεισμό έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου