Σουηδοί επιστήμονες προειδοποιούν πως τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου δεν πρέπει να τροποποιούν τη διατροφή τους, τονίζοντας πως η λήψη περισσότερων συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμίνης C και E, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, σημειώνουν, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation. Οι επιστήμονες χορήγησαν πρόσθετες βιταμίνες σε ποντίκια με καρκίνο και διαπίστωσαν πως όσο περισσότερες βιταμίνες χορηγούνται, τόσο περισσότερα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται μέσα στους όγκους.

Ο συγγραφέας, δρ Martin Bergö στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, είπε: "Σήμερα στην κοινωνία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε υγιεινά, έχουν κάποια συμπληρώματα και μετά μπορεί να έχουν ένα σφηνάκι τζίντζερ και ένα smoothie. Αν κάνετε όλα αυτά, θα μπορούσατε να καταλήξετε στα επίπεδα των δόσεων για τα οποία μιλάμε".

Ο δρ Μάρτιν είπε ότι οι βιταμίνες εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία: "Αν αφαιρούσατε όλα τα αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα, θα αρρωστούσατε για διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη βιταμινών, και αυτό θα επηρέαζε τον καρκίνο", είπε στο New Scientist.

Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως λεμόνια, πιπεριές, φράουλες, φραγκοστάφυλα, μπρόκολο και πατάτες. Προστατεύει τα κύτταρα, διατηρώντας υγιές το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και τους χόνδρους, ενώ προάγει την επούλωση των πληγών.

 

Η βιταμίνη Ε περιλαμβάνεται σει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως φυτικά έλαια, ξηροί καρποί και σπόροι και δημητριακά. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Πηγές:
The Sun

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]