Ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή φορητή συσκευή ικανή να παρακολουθεί το στρες, μετρώντας ανώδυνα τις ορμόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το U-RHYTHM είναι το πρώτο μηχάνημα που μπορεί ποτέ να παρακολουθεί το στρες για ένα πλήρες 24ωρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ανάπτυξη αυτής της πρωτοποριακής συσκευής μπορεί ενδεχομένως να αντικαταστήσει την παραδοσιακή, επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία αιμοληψίας για τη μέτρηση των ορμονών του στρες. Θα μπορούσε να απλοποιήσει τον εντοπισμό των συμπτωμάτων της νόσου που σχετίζονται με το στρες. Η ομάδα ανέπτυξε επίσης ένα νέο σύστημα αναφοράς με στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας ασθενειών που σχετίζονται με το σύστημα ορμονών του στρες.

Η συλλογική έρευνα τονίζει τη σημασία της παρακολούθησης των επιπέδων στεροειδών των επινεφριδίων για παρατεταμένες περιόδους. Αυτή η προσέγγιση παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ορμονικές αλλαγές σε ημερήσιες (κιρκαδικές) και ταχύτερες (υπερακτινικές) χρονικές περιόδους. Η διαταραχή στους ρυθμούς των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, συνδέεται με κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, ακόμη και κρίσιμες ασθένειες.

Μέχρι τώρα, ο καθορισμός της φυσιολογικής, υγιούς ορμονικής ρυθμικότητας στην καθημερινή ζωή αποτελούσε πρόκληση για τους επιστήμονες. Η διάγνωση με βάση ένα μόνο ορμονικό τεστ που λαμβάνεται σε ένα σημείο της ημέρας δεν λαμβάνει υπόψη τους ορμονικούς ρυθμούς, οδηγώντας σε πιθανές διαγνωστικές καθυστερήσεις και χαμένες ευκαιρίες για έγκαιρες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Στο παρελθόν, ένα ακριβές προφίλ ορμονών μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη λήψη πολλαπλών δειγμάτων αίματος κατά την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ερευνητική μονάδα - μια διαδικασία που είναι άβολη, αγχωτική και χρονοβόρα.

Η συσκευή U-RHYTHM, μια κοινή προσπάθεια από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Μπέρμιγχαμ και του Μπέργκεν στη Νορβηγία, και σχεδιάστηκε από την Designworks Windsor, φοριέται γύρω από τη μέση. Λαμβάνει δείγματα ορμονών ανώδυνα και αυτόματα από κάτω από το δέρμα κάθε 20 λεπτά χωρίς να χρειάζεται δείγματα αίματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια του ύπνου, της εργασίας και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων για έως και 72 ώρες σε μία μόνο συνεδρία.

Η συνοδευτική μελέτη έδειξε την αποτελεσματικότητα της συσκευής αναλύοντας δείγματα από 214 υγιείς εθελοντές σε διάστημα 24 ωρών. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από πολλαπλά χρονικά σημεία, η ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει προφίλ ορμονών επινεφριδίων υγιών ατόμων στην καθημερινή τους ζωή.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής