Γράφει ο δρ Ιωάννης Τσαρούχας, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η ριζική θεραπεία της αρθρίτιδας του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης από τεχνητή. Η πλέον εξελιγμένη τεχνική για την επέμβαση αυτή είναι η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intermuscular) που εφαρμόζεται, αλλά και διδάσκεται σε χειρουργούς από όλον τον κόσμο, στην Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από το δρ Ιωάννη Τσαρούχα.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ASI είναι πολλά και προέρχονται από την ελάχιστα τραυματική φιλοσοφία της, καθώς πραγματοποιείται με μικρή τομή (6 – 7 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου χωρίς να τέμνονται μύες και τένοντες της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και η ανάγκη για μετάγγιση, βραχύνεται η νοσηλεία και επιτρέπεται η γρήγορη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς.
Ο ελάχιστος τραυματισμός της περιοχής και η ταχεία αποκατάσταση μετά την επέμβαση συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών που είναι σχετικά συχνές με άλλες, παλαιότερες και περισσότερο επεμβατικές τεχνικές, όπως η θρόμβωση, η μεγάλη αιμορραγία και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Η μέθοδος ASI είναι ιδανική για υπέρβαρους ασθενείς, αφού στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου δεν υπάρχει σημαντική ποσότητα υποδόριου λίπους, ενώ χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία και στις επεμβάσεις αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Οι επεμβάσεις αναθεώρησης είναι από τις πλέον δύσκολες και τεχνικά απαιτητικές επεμβάσεις που γίνονται στις περιπτώσεις που πρέπει να αντικατασταθεί η παλαιά πρόθεση (λόγω χαλάρωσης, φλεγμονής, κατάγματος κ.λπ.). Η ελάχιστα επεμβατική φιλοσοφία της ASI μειώνει τις επιπλοκές που συνοδεύουν αυτά τα ιδιαίτερα χειρουργεία και εγγυάται καλύτερο τελικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς.
Αποφυγή ανισοσκελίας
Μια από τις πλέον ενοχλητικές επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η ανισοσκελία που μπορεί δημιουργηθεί μετά την εμφύτευση της πρόθεσης. Αν και με τις πρόσθιες προσπελάσεις του ισχίου ελέγχεται καλύτερα το μήκος των σκελών, διεγχειρητικά σε σχέση με τις πλάγιες και τις οπίσθιες, παρατηρείται σε αρκετούς ασθενείς μετεγχειρητική ανισοσκελία μεγαλύτερη του ενός εκατοστού.
Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών εδώ και πολλά χρόνια έχει δώσει λύση στο πρόβλημα της ανισοσκελίας με τη χρήση διεγχειρητικού ελέγχου κλινικά και ακτινολογικά, ώστε ακόμα και μικρή ανισοσκελία να διορθώνεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Η τελευταία καινοτομία της κλινικής αφορά στην τελειοποίηση του διεγχειρητικού πρωτοκόλλου με τη χρήση ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της διαφοράς του μήκους των δυο κάτω άκρων μετά από ψηφιακή ακτινογραφία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Κέντρο Αναφοράς και Εκπαίδευσης
Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με διευθυντή το Δρ. Ιωάννη Τσαρούχα θεωρείται από τις πρωτοπόρους στη χειρουργική του ισχίου. Η πιο πρόσφατη διάκρισή της είναι η επιλογή της ως το μοναδικό κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη για την εκπαίδευση στην τεχνική ASI και συμπίπτει με την συμπλήρωση 3.000 αρθροπλαστικών ισχίου με την εν λόγω μέθοδο. Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση από εκπροσώπους της εταιρείας Zimmer Biomet, εκ των κορυφαίων διεθνών στην παραγωγή ορθοπεδικών προθέσεων, ως προς τον τρόπο εφαρμογής της τεχνικής από τη χειρουργική μας ομάδα και την επάρκεια των υποδομών του Νοσοκομείου μας, σε συνάρτηση με το μεγάλο αριθμό επιτυχών επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, η κλινική μας πιστοποιήθηκε ως πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης για χειρουργούς του ισχίου στη μέθοδο ASI.
Ήδη, από το Φεβρουάριο του 2019 μέχρι σήμερα η κλινική και το νοσοκομείο μας έχουν φιλοξενήσει πάνω από 50 επισκέπτες ορθοπαιδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι από το επίπεδο των γνώσεων που απέκτησαν.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση σε έντονο νυχτερινό φως αυξάνει τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer [μελέτη]
'Εναρξη καπνίσματος πριν τα 18 συνδέεται με αναπνευστικά συμπτώματα πριν τα 28 [μελέτη]
Τετραπλό χάπι αποτελεσματικό για την υπέρταση [μελέτη]