Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι το να περιορίσουμε τα τηγανητά και τις τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά (όπως το κόκκινο κρέας) είναι η πιο σίγουρη λύση για να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας. Αυτό όμως δεν είναι μόνο γενικό, αλλά δεν υπολογίζει τρόφιμα που μπορεί να θεωρούμε "ακίνδυνα", ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μας κάνουν κακό.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα τρόφιμα που δεν θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την χοληστερόλη μας.

Καφές

Οι περισσότεροι καφέδες περιέχουν την καφεστόλη, μια ουσία που μπροεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL ("κακής") χοληστερόλης. Στον εσπρέσο η ποσότητα είναι μικρότερη, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγετε είναι ο καφές φίλτρου. Το φίλτρο "πιάνει" την ουσία αυτή, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ασιατική κουζίνα σε πακέτο

Πολλές συνταγές περιέχουν γάλα καρύδας, το οποίο μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε τις επιλογές που είναι στον ατμό και τα πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο αντί για μοσχάρι.

Γκρανόλα

Κι όμως, δεν είναι υγιεινή επιλογή κι ας φτιάχνεται από (φαινομενικά) καλά υγλικά όπως βρώμη και φρούτα. Τα περισσότερα προϊόντα γκρανόλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή γλυκαντικών και δένονται με ουσίες που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι υγιεινές καθώς προσφέρουν πολλή πρωτεΐνη με λίγες θερμίδες. Παρ' όλα αυτά, είναι επίσης πλούσιες σε διατροφική χοληστερόλη. Σε γενικές γραμμές, η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα της LDL, αλλά αν ήση πάσχτε από καρδιακή νόσο ή υψηλή χοληστερόλη, δεν είναι καλή ιδέα.

Κρέατα οργάνων

Τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από άλλα κομμάτια κρέατος. Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αν και υπάρχουν και άλλες τροφές που δεν είναι όργανα που σας προσφέρουν σίδηρο. Καταναλώστε αυτές τις τροφές σπάνια.

Ζυμαρικά

Είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά από μόνα τους δεν θα μας αυξήσουν την χοληστερόλη. Το πρόβλημα είναι ότι με πολλά πιάτα ζυμαρικών - όπως λαζάνια, ή και τα πιο απλά μακαρόνια με κιμά - είναι πολύ εύκολο να το παρακάνουμε με την μερίδα και να καταλήξουμε να τρώμε πολλά περισσότερα λιπαρά απ' ό,τι πρέπει.

Μπάρες ενέργειας/πρωτεΐνης

Το μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων στοχεύει άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά και άτομα που γυμνάζονται αντίστοιχα. Προτού τα αγοράσετε, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά, καθώς ορισμένες μπάρες περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, συνήθως με την μορφή ελαίων (το φοινικέλαιο είναι συνήθης ύποπτος).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου