Ο Winston Churchill ήταν νικητής του παγκόμσιου πολέμου και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν όμως κακό πρότυπο σε ότι αφορά το κάπνισμα. Διότι, καθώς φαίνεται οι Βρετανοί δεν θα περνούν πλέον τη ζωή τους καπνίζοντας, όπως έκανε κάποτε ο διάσημος πολιτικός άνδρας, το αργότερο μέχρι το 2030.
Το "smokefree" είναι πλέον ο κυρίαρχος στόχος. Αυτό σημαίνει ότι όχι περισσότερο από το 5% των ενηλίκων στην Αγγλία, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή κανονικά τσιγάρα.
Η τάση φαίνεται στην πραγματικότητα καλή. Ο αριθμός των καπνιστών στη Μεγάλη Βρετανία μειώνεται εδώ και χρόνια. Το 2022, αντιστοιχούσε στο 12,9% των ενηλίκων, περίπου 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά σημαντικά λιγότεροι από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, όταν κάπνιζε το 19,6% .
Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο στόχος για το 2030 θα χαθεί κατά πολύ, αν διατηρηθούν τα σημερινά ποσοστά. Ανεξάρτητη έκθεση ανέφερε πέρυσι ότι η Αγγλία χωρίς κάπνισμα δεν μπορεί να αναμένεται νωρίτερα από το 2037. Οι φόροι στα τσιγάρα αυξήθηκαν και πάλι την άνοιξη σε από 12% και ένα πακέτο 20 τσιγάρων κοστίζει πλέον κατά μέσο όρο 14,39 λίρες (16,74 ευρώ).
Αλλά η κυβέρνηση το άφησε προς το παρόν, όμως τα τοπικά συμβούλια πιέζουν. Σύμβουλοι από 16 δήμους του Λονδίνου έγραψαν στον υπουργό Υγείας, Steve Barclay, και στον υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Michael Gove, ζητώντας να απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους χώρους καθήμενων έξω από τις παμπ και τα εστιατόρια.
"Το κάπνισμα είναι ένα τεράστιο βάρος για πολλές από τις πιο υποβαθμισμένες κοινότητές μας και κοστίζει στην πόλη μας 3 δισ.λίρες κάθε χρόνο σε χαμένη οικονομική παραγωγικότητα και κόστος υγείας και κοινωνικής φροντίδας", δήλωσε στην εφημερίδα "Sun" ο Jim Dickson, δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Lambeth της αγγλικής πρωτεύουσας.
Μια σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. "Υπάρχει σαφής συναίνεση μεταξύ του κοινού ότι οι υπαίθριοι χώροι φαγητού και ποτού πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από τον καπνό του τσιγάρου", δήλωσε ο George Young, ο οποίος έφερε την πρόταση στη Βουλή των Λόρδων.
Ορισμένες τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων του Μάντσεστερ και του Νιούκαστλ, έχουν ήδη εφαρμόσει την ιδέα, επειδή δεν ήθελαν να περιμένουν μια ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Action on Smoking and Health, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους καθήμενων έξω από παμπ, εστιατόρια και καφετέριες. Το κάπνισμα έχει ήδη απαγορευτεί στους εσωτερικούς χώρους των παμπ από το 2007.
Εάν η ανεξάρτητη έρευνας γίνει δεκτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ακόμη πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Η πρόταση συνίσταται στο εξής: η ηλικία πώλησης, που σήμερα είναι τα 18 έτη, θα πρέπει να αυξάνεται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο "μέχρις ότου κανείς δεν θα μπορεί πλέον να αγοράσει προϊόν καπνού σε αυτή τη χώρα".
Η κυβέρνηση έχει βασιστεί μέχρι στιγμής σε πρωτοβουλίες. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ένα "παγκοσμίως πρώτο" πιλοτικό πρόγραμμα για να ενθαρρύνει ένα εκατομμύριο καπνιστές να ανταλλάξουν τα τσιγάρα τους με ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Τα λεγόμενα vapes θεωρούνται από ορισμένους ειδικούς ως ένας τρόπος για τη διακοπή της χρήσης. Η έκθεση της έρευνας του 2022 τονίζει επίσης: "Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν θαυματουργή θεραπεία, ούτε είναι εντελώς ακίνδυνα, αλλά η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη".
Σύμφωνα με την οργάνωση Cancer Research UK, 500.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο στην Αγγλία σχετίζονται με το κάπνισμα. Το κόστος για την οικονομία σύμφωνα με αυτό ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]