Ολοι οι άνθρωποι αισθάνονται φόβο, ανησυχία και στρες κάποιες στιγμές στη ζωή τους. Ορισμένες φορές, αυτά τα συναισθήματα έχουν τη δύναμη να τους καταβάλλουν. Αν όμως αυτό είναι συνήθης κατάσταση, πώς ξέρει κάποιος αν η ποσότητα του άγχους του είναι υγιής ή αν έχει διαταραχή άγχους; Πού μπαίνει η διαχωριστική γραμμή;

Η ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke, δηλώνει ότι εξαρτάται από τη συχνότητα και την έκταση του άγχους.

Πότε πρέπει να ανησυχήσει κάποιος για το άγχος του

Ολοι νιώθουν άγχος όταν απειλούνται, είτε πραγματικά είτε υποκειμενικά. Και τα δυο είδη μπορούν να αυξήσουν την αδρεναλίνη και την αντίδραση ‘’πάλης ή φυγής’’.

Οι θεωρούμενες απειλές μπορούν συχνά να θεωρούνται ως πραγματικές για την ευεξία κάποιου παρόλο που μπορεί να μην αποτελούν πραγματικό κακό.

Όμως, είτε αυτές οι απειλές είναι υποκειμενικές είτε όχι, οποιαδήποτε απειλή μπορεί να μοιάζει πραγματική όταν βάζει κάποιον σε υπερένταση και προκαλεί την ικανότητα να νιώθει άγχος.

Σε κάποια από αυτές τις καταστάσεις μπορεί ενδεχομένως κάποιος να παρατηρήσει αρκετά σημάδια άγχους. Μπορεί να έχει σωματική αντίδραση όπως:

  • Ταχυπαλμία
  • Ξαφνική εφίδρωση
  • Κόμπο στο στομάχι
  • Ναυτία και εμετό

Αλλα πιθανά συμπτώματα

  • Ανησυχία
  • Κούραση
  • Ευερεθιστότητα και αλλαγές διάθεσης
  • Δυσκολία στον ύπνο και άλλες διαταραχές ύπνου.

Tα συμπτώματα άγχους ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυξάνονται σε ένταση ανάλογα με την αιτία του στρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το άγχος συμβαίνει όταν μια θεωρουμένη απειλή προκαλεί αυτά τα συμπτώματα για παρατεταμένη περίοδο και διαταράσσει την καθημερινότητα.

Μπορεί κάποιος να εμφανίσει σωματικά σημάδια άγχους ή ψυχικών και συναισθηματκών σημαδιών άγχους και ορισμένες φορές ακόμα και όλα μεμιάς.

Κλειδί για την κατανόηση του πότε χρειάζεται έλεγχο το άγχος είναι το να ξέρει κάποιος πώς εμφανίζεται στην καθημερινότητα του.

Η Duke ‘’σπάει’’ το άγχος σε συνήθεις διαταραχές άγχους με διάφορα συμπτώματα.

Διαταραχή πανικού. Μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστεί ακραίος πανικός ή κρίση πανικού. Μπορεί ενδεχομένως να μοιάζει με ταχυπαλμία ή δύσπνοια.

Φοβίες. Το άγχος κορυφώνεται όταν εμφανίζονται συμπτώματα σε κάποιες καταστάσεις -όπως μικροί χώροι, κοινωνικές καταστάσεις ή αναχώρηση από το σπίτι. Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία, εφίδρωση ή τρέμουλο.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Κάποιος έχει φοβίες, για παράδειγμα στα μικρόβια,  που τον οδηγούν να πραγματοποιεί τελετουργίες, όπως συνεχές πλύσιμο χεριών.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ένα τραυματικό γεγονός προκαλεί αυτού του είδους το άγχος. Μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστεί κρίση πανικού ή πιο γενικά συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου,  μυϊκή ένταση ή συνεχής ανησυχία.

Οι επιθέσεις του μετατραυματικού στρες μπορούν να προκύψουν από το πουθενά ακόμα και όταν η αιτία δεν έχει εντοπιστεί αλλά συχνά οφείλεται σε παλαιότερη  τραυματική εμπειρία.

Γενικευμένο άγχος. Το συνεχές άγχος που υπάρχει και δεν προκαλείται από συγκεκριμένα αίτια χαρακτηρίζει αυτό το είδος άγχους. Θα μπορούσατε να έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή. Η Duke δηλώνει ότι είναι σαν πάντα να αισθάνεστε υπερένταση και όχι θετικά με συναρπαστικό τρόπο.

Πότε να αναζητήσει κάποιος βοήθεια

Υπάρχουν λίγοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στο διαχωρισμό του φυσιολογικού άγχους από το κλινικό άγχος που θα μπορούσε να ωφεληθεί από αγωγή.

Τέτοιοι παράγοντες είναι

  • Ένταση. Προκαλεί το άγχος σημαντική δυσφορία ή συμπτώματα που δεν μπορείτε να ανεχτείτε; Δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα συμπτώματα όταν εμφανίζονται;
  • Συχνότητα. Προσέχετε ότι το άγχος εμφανίζεται πιο συχνά;
  • Διάρκεια. Παραμένουν τα συμπτώματα άγχους πέρα από την εμπειρία που το προκάλεσε;Για παράδειγμα αν έχετε άγχος για ένα τεστ, παραμένει όλη την ημέρα ή ακόμα και την επομένη; Η είστε αγχωμένος για όλα και τίποτα όλη την ώρα;
  • Παρεμβολές. Το άγχος σας μειώνει την ικανότητα λειτουργικότητάς σας ώστε να μην μπορείτε να εργαστείτε ή να κάνετε άλλες δουλειές;
  • Εκλυτικοί παράγοντες. Υπάρχουν τέτοιοι που σας κάνουν να αισθάνεστε αβοήθητοι; Έχετε τόσους που σας σταματούν από το να βγαίνετε από το σπίτι ή να οδηγείτε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας;
  • Επίδραση γενικά στη ζωή. Σκεφτείτε πώς το άγχος επηρεάζει όλες τις περιοχές της ζωής σας, όπως εργασία, σχέσεις και το να είστε μέλος μιας κοινότητας. Πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν είχατε άγχος; Θα ήταν σημαντικά διαφορετική;

Πότε είναι καλό να δείτε ειδικό

Αν εμφανίζετε συμπτώματα άγχους που σταθερά διαταράσσουν τη ζωή σας ή κάνουν δύσκολες τις καθημερινές σας δραστηριότητες και επηρεάζουν την ικανότητα λειτουργίας σας για έως 6 μήνες, θα πρέπει να μιλήσετε με ειδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα