Ερευνητές του Aalto University δημιούργησαν χάρτη που δείχνει σε ποιο μέρος του σώματος αισθάνεται κάποιος τα διαφορετικά είδη αγάπης και πόσο έντονα τα νιώθει.

Ο Pärttyli Rinne, δήλωσε ότι τα διάφορα είδη αγάπης που συνδέονται με στενές σχέσεις είναι παρόμοια και είναι αυτά που νιώθει κάποιος πιο έντονα.

Η ομάδα πήρε συνέντευξη από συμμετέχοντες σχετικά με το πώς ένιωθαν 27 διαφορετικά είδη αγάπης όπως ρομαντική, σεξουαλική και αγάπη για φίλους, αγνώστους, τη φύση, τον Θεό ή τον εαυτό τους.

Η ομάδα ρώτησε συμμετέχοντες πού αισθάνονταν τα διαφορετικά είδη αγάπης στο σώμα τους και πόσο έντονο ήταν το συναίσθημα σωματικά και ψυχικά.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Philosophical psychology και δείχνουν ότι τα διάφορα είδη αγάπης δημιουργούν ένα συνεχές, από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό.

Όλα τα είδη βιώνονταν έντονα στο κεφάλι αλλά διέφεραν στο υπόλοιπο σώμα-ορισμένα εξαπλώνονταν μόνο στο θώρακα ενώ άλλα τα ένιωθε κάποιος παντού. Τα πιο ισχυρά είδη αγάπης τα ένιωθε κάποιος πιο ευρέως σε όλο το σώμα.

Για να δημιουργήσουν τον χάρτη, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από εκατοντάδες συμμετέχοντες σε διαδικτυακή έρευνα.

Οι περισσότερες απαντήσεις προήλθαν από νέες γυναίκες με υψηλότερη εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να χρωματίσουν σε σιλουέτα σώματος το σημείο που αισθάνονταν κάθε είδος αγάπης.

Ρωτήθηκαν επίσης πώς αισθάνονταν τα διάφορα είδη σωματικά και ψυχικά, πόσο ευχάριστα ήταν τα συναισθήματα και πώς συνδέονταν με την αφή.

Στο τέλος τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την εγγύτητα των ειδών αγάπης.

Η αγάπη μεταξύ ανθρώπων χωρίζεται σε σεξουαλική και μη. Τα είδη αγάπης που είναι ιδιαίτερα κοντά το ένα με το άλλο είναι αυτά που έχουν σεξουαλική ή ρομαντική διάσταση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Επίσης, ήταν ενδιαφέρον το ότι φάνηκε ισχυρή σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής έντασης στο συναίσθημα  και την ευχαρίστηση από αυτό.

Οσο πιο έντονα αισθάνεται κάποιος ένα είδος αγάπης στο σώμα τόσο πιο έντονα το αισθάνεται στο μυαλό και τόσο ευχάριστο είναι.

Η ομάδα διαπίστωσε με ενδιαφέρον ότι όλα τα διαφορετικά είδη της αγάπης βιώνονται στο κεφάλι. Όταν κινούμαστε από πιο έντονα είδη αγάπης σε λιγότερο έντονα, οι αισθήσεις στην περιοχή του θώρακα γίνονται πιο ασθενείς.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές στην αγάπη και ότι τα δημογραφικά στοιχεία της ομάδας συνδέονται με την εμπειρία της αγάπης.

Πηγές:
Philosophical psychology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά