Ερευνητές του Monash University χαρτογράφησαν πώς η επίπτωση της ψύχωσης εξαπλώνεται στον εγκέφαλο επιτρέποντάς τους να απομονώσουν περιοχές όπου ξεκινούν ενδεχομένως αυτές οι αλλαγές και που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος θεραπειών για τη μείωση της εξέλιξης της νόσου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, δείχνει πώς οι επιστήμονες μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν και να δημιουργήσουν μοντέλο της εξάπλωσης των εγκεφαλικών αλλαγών σε ανθρώπους με διαφορετικά στάδια ψύχωσης, όπως η σχιζοφρένεια, από ανθρώπους με νέα διάγνωση έως αυτούς που εμφανίζουν ψύχωση για χρόνια.

Η μελέτη, υπό τον Dr. Sid Chopra, του Turner Institute for Brain and Mental Health και του Monash University, εντόπισε τον ιππόκαμπο ως πιθανή αρχική περιοχή αλλαγών εγκεφάλου στην ψύχωση. Το εύρημα θα μπορούσε να καθοδηγήσει θεραπείες που μπορούν να στοχεύσουν στην περιοχή, πιθανώς περιορίζοντας την επίπτωση της νόσου ή ακόμα και μειώνοντας ίσως τον κίνδυνο έναρξης της ψύχωσης.

Η έρευνα εστίασε σε 534 ανθρώπους από 4 ομάδες που περιλάμβαναν ψυχωσική νόσο αρχικού και προχωρημένου σταδίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν αλλαγές στη φαιά ουσία που συμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξέλιξη της ψύχωσης όπως μετράται από αλλαγές στη φαιά ουσία ενδεχομένως ξεκινά από τον ιππόκαμπο και σταδιακά εξαπλώνεται στον εγκέφαλο με τον καιρό, μέσω νευρωνικών ή αξονικών συνάψεων.

Ο Dr. Chopra δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψέ ότι το μοτίβο αλλαγής της φαιάς ουσίας στην ψύχωση δεν κατανέμεται τυχαία στον εγκέφαλο αλλά σχηματίζεται από πολύπλοκο δίκτυο δομικών συνδέσεων -με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που βλέπουμε στην εξέλιξη των νευροεκφυλιστικών νόσων στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψουν αλλαγές του όγκου της φαιάς ουσίας σε 4 ομάδες με σχιζοφρένεια αρχικού και προχωρημένου σταδίου.

Ο καθηγητής Alex Fornito, δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε σταθερές ενδείξεις ότι ο ιππόκαμπος, που είναι γνωστό πως παίζει ρόλο στη σχιζοφρένεια είναι υποψήφιο επίκεντρο εγκεφαλικών αλλαγών στη συγκεκριμένη νόσο.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να διαχωρίσουν τις εγκεφαλικές αλλαγές λόγω νόσου από αυτές που συνδέονται με τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Το μοντέλο μπόρεσε να λάβει υπόψη αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο και τα φάρμακα, που σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική του εγκεφαλικού δικτύου είναι βασικός περιορισμός στα 2 είδη αλλαγών στον εγκέφαλο, στην ψύχωση.

Ο Dr. Chopra δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να ανοίξει νεες δυνατότητες για την κατανόηση των αυτών των εγκεφαλικών αλλαγών στη σχιζοφρένεια και την πρόβλεψη του πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάθε ασθενή.

Πηγές:
JAMA Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο