Στις 25 Σεπτεμβρίου (World Lung Day) και 26 Σεπτεμβρίου (World Environmental Health Day) εστιάζουμε στην προστασία της υγείας όλων ως απόλυτη καθημερινή προτεραιότητα και αναγνωρίζουμε την περιβαλλοντική υγεία ως βασική προϋπόθεση για την υγεία των πνευμόνων μας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμόνων 2023  «Πνοή ζωής: υγιείς πνεύμονες για όλους» έχει ως στόχο να επισημάνει τη σημασία της προσβάσιμης και ισότιμης φροντίδας υγείας των πνευμόνων για κάθε άνθρωπο, χωρίς κοινωνικοοικονομικούς ή γεωγραφικούς αποκλεισμούς. Αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, με στόχο την προώθηση της υγείας των πνευμόνων, ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας 2023 εστιάζει στην Παγκόσμια Περιβαλλοντική Δημόσια Υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα ευθύνονται μεταξύ άλλων για περισσότερες από 100 ασθένειες. Η χάραξη στρατηγικής για τη δημόσια υγεία θα πρέπει πρωτίστως να βασίζεται στην ενημέρωση, στην κατανόηση των κινδύνων, στην ανάπτυξη των πόρων για την προστασία της υγείας όλων μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Η FairLife L.C.C., συνεχίζοντας με την ίδια αφοσίωση το έργο της για την υγεία των πνευμόνων, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δημιούργησε ένα βίντεο με αφορμή τις δύο Παγκόσμιες Ημέρες. Πρωταγωνιστές σε αυτό το βίντεο είναι ο νέος ambassador της FairLife Αντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκη, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης και Αξιωματικό Ελλάς, η ορειβάτισσα  και πρέσβειρα της FairLife L.C.C. Κική Τσακαλδήμη και ο μαθητής Λυκείου, εκπρόσωπος της νέας γενιάς, Eric Bell. Καλωσορίζουμε τον Αντώνη στην οικογένεια της FairLife και τον ευχαριστούμε θερμά που στηρίζει το έργο μας καθώς για όλους μας ο Αντώνης αποτελεί παράδειγμα εσωτερικής δύναμης και σθένους. Πέτυχε όχι μόνον να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες και τις  δυσκολίες της ζωής αλλά να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες για νέα λαμπρά ξεκινήματα.

Ο Αντώνης, η Κική και ο Eric μοιράζονται - ο καθένας από το φυσικό αθλητικό του περιβάλλον αλλά και μαζί - τις σκέψεις και τα ακόλουθα μηνύματα αφύπνισης:

Κική Τσακαλδήμη : για να αναπνέουμε και η ζωή να κόβει την ανάσα

Αντώνης Τσαπατάκης: καθαρος αέρας. Υγιείς πνεύμονες. ελεύθερη ζωή

Eric Bell: το καθαρό περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων μας

Μπορείς να παρακολουθήσεις το βίντεο εδώ 

Στο πλαίσιο της δράσης αφύπνισης για το περιβάλλον και την υγεία των πνευμόνων μας, ο Αντώνης Τσαπατάκης δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για τον καθαρό αέρα, τις θάλασσες μας, τα δάση μας! Ο καθένας μας πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί και όλοι μαζί να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον. Καθαρός πλανήτης, υγιείς πνεύμονες, ελεύθερες ανάσες!»

Η Κική Τσακαλδήμη τόνισε τη σημασία της ατομικής και ομαδικής προσπάθειας για ένα περιβάλλον ελεύθερο από ρύπανση:  «Ο πλανήτης κινδυνεύει και μαζί και η υγεία μας, αν δεν αναλάβουμε άμεσα και εντατικά δράση. Φροντίζουμε την κάθε μας ανάσα, φροντίζοντας τη φύση!»

«Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Είναι δικαίωμα μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση.  Πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας!», τόνισε ο Eric Bell.

FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Η FairLife–  Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα  είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Αποστολή του φορέα είναι να υποστηρίξει ολιστικά όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην πορεία τους μέσα από τη νόσο.

Η FairLife L.C.C.  εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με :

– την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας

– το δικαίωμα της ενημέρωσης γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα

– την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες και καινοτόμες θεραπείες

– την αναγκαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους

– την καταπολέμηση του στίγματος των ασθενών που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο