Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών Βιολογικών Βραβείων, τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.

Φέτος ελήφθησαν περίπου 100 αιτήσεις από όλη την ΕΕ. Δίνονται βραβεία σε 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία σε αναγνώριση εξαιρετικών, καινοτόμων, βιώσιμων έργων που εμπνέουν και παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα βραβεία δίνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA and την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Καλύτερος (άνδρας) βιοκαλλιεργητής αναδείχθηκε ο Θωμάς Μόσχος από την Ελλάδα, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του διαθέτει την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα Φάρμα Μόσχου στην Καστοριά.

Εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για κυκλικότητα και βελτίωση του εδάφους, οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερη περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ύλη και σε υψηλότερες αποδόσεις.

Οι νικητές στις υπόλοιπες κατηγορίες είναι οι εξής:

Καλύτερη βιοκαλλιεργήτρια: Clara Benito Pacheco, Ισπανία.
Καλύτερη βιολογική περιφέρεια: Μπούργκενλαντ, Αυστρία
Καλύτερη βιολογικη πόλη: Βιέννη, Αυστρία
Καλύτερη βιολογική περιοχή: Idanha-a-Nova, Πορτογαλία
Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων: Merry Mill, Ιρλανδία
Καλύτερος λιανέμπορος βιολογικών: Gut Wulksfelde, Γερμανία
· Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσίες εστίασης: Luftburg – Kolarik im Prater, Αυστρία.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ο οποίος διοργάνωσε την τελετή απονομής δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους νικητές και τις νικήτριες. Καλλιεργώντας τη γη μας σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, όχι μόνο φροντίζουν το έδαφος αλλά και παράγουν υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα. Οι νικητές και οι νικήτριες των σημερινών Βιολογικών Βραβείων της ΕΕ αποδεικνύουν ότι η αύξηση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας βιολογικών τροφίμων μπορεί να ωφελήσει τους αγρότες, τους καταναλωτές και την κοινωνία γενικά».

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου