Στα τέλη Σεπτεμβρίου,  θα πραγματοποιηθεί στη  Βιέννη το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής (ACV). Ιδιαίτερα οι κρίσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος ή η ακρίβεια, προκαλούν αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στον πληθυσμό. "Οι ψυχικές ασθένειες είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζουμε. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού επηρεάζεται από αυτές κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι ψυχικές ασθένειες εξακολουθούν συχνά να αποτελούν ταμπού", δήλωσε ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου, Johannes Wancata, σε σχετιική ανακοίνωση του ACV.

Στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΠΨΕ) - World Psychiatric Association (WPA) - αναζητούνται πιθανές λύσεις για τις ψυχικές ασθένειες μέσα από τις γνώσεις της κοινωνικής ψυχιατρικής. Ανακοινώθηκαν 350 ομιλητές και περίπου 4.000 συμμετέχοντες.

Συνολικά 730.000 άνθρωποι στην Αυστρία μόνο  υποφέρουν από την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον Wancata, τα γενικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, κατάθλιψη ή απόσυρση. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι το ποσοστό αυτοκτονιών.

Η κατάθλιψη εμφανίζεται λιγότερο συχνά στους άνδρες απ' ό,τι στις γυναίκες. Οι διαπροσωπικές εντάσεις αποτελούν βασικό παράγοντα πρόκλησης για τις γυναίκες. Στους άνδρες, από την άλλη πλευρά, η απώλεια μιας θέσης εργασίας ή μιας συνεργασίας συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών. Επιπλέον, η ευερεθιστότητα, η επιθετικότητα ή η ριψοκίνδυνη και εθιστική συμπεριφορά μπορεί να επισκιάσουν την κατάθλιψη στους άνδρες.

Ειδικά οι συγγενείς - φροντιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικής επιβάρυνσης λόγω του πρόσθετου βάρους. "Τώρα πρέπει να αναπτύξουμε προγράμματα για να βοηθήσουμε αυτούς τους φροντιστές", εξήγησε ο Wancata, επίσης επικεφαλής του κλινικού τμήματος Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πανεπστημιακό/Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης.

Οι νέοι επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία, τα αντίστοιχα lockdown και την απομόνωση. Το πρόβλημα με τους ηλικιωμένους, από την άλλη πλευρά, είναι ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν συζητούνται. Οι ψυχολογικές προσφορές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της άνοιας θα πρέπει να αντισταθμίσουν αυτό το φαινόμενο.

Επιπλέον, οι φόβοι και οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν επίσης πρόβλημα. "Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην είναι μακριά, αντιμετωπίζουμε κατανοητούς φόβους", λέει ο Wancata. Προληπτικά μέτρα, όπως η εκμάθηση της διαχείρισης του άγχους, μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών,τονίζει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]