Ανθρωποι που προσπαθούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να ελαττώσουν το λίπος στη μέση τους θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να αντικαταστήσουν το κρέας με την μυκοπρωτεΐνη (Quorn), αναφέρει νέα έρευνα του Northumbria University, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition. Η έρευνα έδειξε θετική επίδραση και στα δυο, σε δυο μόλις εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συμμετέχοντες που κατανάλωναν προσόντα  Quorn, σε 2 εβδομάδες είχαν 12% πτώση στη χοληστερόλη LDL και 7% μείωση της ολικής χοληστερόλης σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν παρόμοια προϊόντα από κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Επιπλέον, μείωσαν την περίμετρο μέσης κατά σχεδόν ένα εκατοστό στις 14 ημέρες.

Τέτοια μείωση στην ολική χοληστερόλη θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο έως 9%.

Η μείωση κατά 1 εκατοστό της περιμέτρου μέσης εντός μικρής περιόδου υποδεικνύει πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και για τη σύνθεση τους σώματος.

Ερευνα σε 20 υγιείς άντρες που έπρεπε να καταναλώνουν 240 γραμμάρια την ημέρα κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ή ίδια ποσότητα Quorn για 2 διαστήματα των 14 ημερών, επίσης αποκάλυψε περαιτέρω οφέλη στην καρδιά από την κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης, του μοναδικού συστατικού σε όλα τα προϊόντα  Quorn.

Οι ερευνητές εντόπισαν κλινικά σημαντική τάση προς χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση στην ομάδα μυκοπρωτεΐνης, πιθανόν συμβάλλοντας σε βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγές:
Northumbria University,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου