Σε μοναχικούς ανθρώπους, τα όρια μεταξύ πραγματικών φίλων και αγαπημένων φανταστικών χαρακτήρων θολώνουν στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι ενεργή όταν σκέφτονται άλλους, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές σάρωσαν τον εγκέφαλο ανθρώπων που ήταν θαυμαστές του "Game of Thrones" ενώ σκέφτονταν διάφορους χαρακτήρες του σήριαλ και τους πραγματικούς τους φίλους. Ολοι είχαν υποβληθεί σε τεστ που μετρούσε τη μοναξιά.

Η διαφορά μεταξύ όσων είχαν υψηλότερο σκορ στη μοναξιά και όσων είχαν χαμηλότερο ήταν έντονη, δήλωσε ο ερευνητής Dylan Wagner, του Ohio State University.

Υπήρχαν σαφή όρια μεταξύ της περιοχής που αντικατοπτρίζονταν στον εγκέφαλο πραγματικοί και φανταστικοί χαρακτήρες των λιγότερο μοναχικών  συμμετεχόντων στην έρευνα.

Όμως τα όρια μεταξύ πραγματικών και ορισμένων φανταστικόν ανθρώπων σχεδόν δεν υπήρχαν στους μοναχικούς ανθρώπους.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πιο μοναχικοί μπορεί ενδεχομένως να σκέφτονται τον αγαπημένο τους φανταστικό χαρακτήρα με τον ίδιο τρόπο που σκέφτονται τους φίλους τους.

Τα στοιχεία συλλέχτηκαν το 2017 κατά τη διάρκεια της έβδομης σεζόν του "Game of Thrones."

Απεικονίστηκε ο εγκέφαλος 19 ανθρώπων που αγαπούσαν τη σειρά, ενώ σκέφτονταν τον εαυτό τους, 9 φίλους τους και 9 χαρακτήρες αυτής (Bronn, Catelyn Stark, Cersei Lannister, Davos Seaworth, Jaime Lannister, Jon Snow, Petyr Baelish, Sandor Clegane καιYgritte.)

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σε ποιον χαρακτήρα του "Game of Thrones" αισθάνονταν εγγύτερα και τους άρεσε περισσότερο.

Η σειρά ήταν ιδανική για την έρευνα λόγω του μεγάλου αριθμού των ηθοποιιών και της ποικιλίας των χαρακτήρων με τους οποίους μπορούσαν να έρθουν κοντά οι τηλεθεατές.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν  σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ενώ αξιολογούσαν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και χαρακτήρες της σειράς.

Οι ερευνητές εστίασαν στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται έσω προμετωπιαίος φλοιός (MPFC), η οποία δείχνει αυξημένη δραστηριότητα όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον εαυτό τους και άλλους.

Ενώ υποβάλλονταν στην απεικονιστική εξέταση οι συμμετέχοντες έβλεπαν μια σειρά από ονόματα-ορισμένες φορές των δικών τους άλλες ενός από τους 9 φίλους τους και άλλες φορές ενός από 9 χαρακτήρες του "Game of Thrones",

Κάθε όνομα εμφανιζόταν πάνω από ένα χαρακτηριστικό, όπως λυπημένος, αξιόπιστος ή έξυπνος.

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν ‘’ναι’’ ή ‘’όχι’’ για το αν το χαρακτηριστικό περιέγραφε με ακρίβεια τον άνθρωπο, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν τη δραστηριότητα στον έσω προμετωπιαίο φλοιό.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα- όταν οι συμμετέχοντες σκέφτονταν τους φίλους τους και όταν σκέφτονταν τους φανταστικούς χαρακτήρες.

Ο Wagner δήλωσε ότι όταν αναλύθηκαν εγκεφαλικά μοτίβα οι πραγματικοί άνθρωποι αντιπροσωπεύονταν πολύ ξεχωριστά από τους φανταστικούς χαρακτήρες στους συμμετέχοντες που δεν ήταν μοναχικοί.

Ομως στους πιο μοναχικούς, το όριο άρχιζε να διαλύεται. Δεν έβλεπαν τις γραμμές μεταξύ των 2 ομάδων.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι ενδεχομένως  μπορεί να στραφούν σε φανταστικούς χαρακτήρες για να έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν -κάτι που τους λείπει και τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν στον εγκέφαλο.

Η νευρωνική αναπαράσταση των φανταστικών χαρακτήρων μοιάζει με αυτή των πραγματικών τους φίλων.

Όμως, ακόμα και οι λιγότερο μόνοι επηρεάστηκαν από χαρακτήρες για τους οποίους νοιάζονταν περισσότερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αγαπημένοι χαρακτήρες του "Game of Thrones" έμοιαζαν περισσότερο με τους φίλους των συμμετεχόντων στον εγκέφαλό τους σε σχέση με άλλους χαρακτήρες της σειράς.

Αυτό ίσχυε για όλους τους συμμετέχοντες, άσχετα από το πόσο μόνοι ήταν και ποιος ήταν ο αγαπημένος τους χαρακτήρας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cerebral Cortex.

Πηγές:
Cerebral Cortex.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό