Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης στις 2 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του μπροστά στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή, στον Κοσμήτορα Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, καθηγητή Γεώργιο Πιερράκο,  στον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Βασίλειο Ιωακειμίδη,  στον καθηγητή Χαρίσιο Ασημόπουλο κ.α., εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες και τη βαθιά συγκίνησή του για την απόδοση αυτής της τιμής, υπογραμμίζοντας ότι την αποδέχεται στο όνομα όλων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεων και των οικογενειών τους, που έχουν αγωνισθεί συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια, να σπάσουν τον αποκλεισμό, το ζυγό της φτώχειας και να επιδιώξουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και φύσης και ότι στο αναπηρικό κίνημα εργάζονται ως εκπρόσωποι του συνόλου χωρίς διακρίσεις, χωρίς οποιαδήποτε μορφή ειδικής μεταχείρισης, χωρίς αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα να χτιστεί ένα δυνατό κίνημα που άντεξε σε δύσκολες περιόδους και χαίρει της εκτίμησης όλου του πολιτικού κόσμου, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων της ελληνικής κοινωνίας,  του ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που ενδιέφερε, εξήγησε ο κ. Βαρδακαστάνης, ήταν η διεκδίκηση σε επιστημονική βάση και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν ειδικά εργαλεία και εκπαιδεύθηκαν εκατοντάδες στελέχη με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία.

O κ. Βαρδακαστάνης εξήγησε ότι αισθάνεται τυχερός που η δράση του συνδέθηκε με ιστορικές περιόδους αυτού του κινήματος και ξεχώρισε με ιδιαίτερη συγκίνηση τους παρακάτω σταθμούς στην πεντηκονταετή πορεία του:

  • τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση και ψήφιση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
  • την πρωτοβουλία του για την καμπάνια συλλογής υπογραφών με τίτλο «1 εκατομμύριο υπογραφές για την αναπηρία» το 2007, από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, όπου τελικά συγκεντρώθηκαν 1.300.000 υπογραφές,
  • την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επέφερε τεράστιες αλλαγές στο ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεπακόλουθα στην ίδια την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία μέσα από την ένταξη της στα νομικά συστήματα των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Η δε Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη, που αρχικά προτάθηκε το 2010 και υλοποιείται νομοθετικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με καθολική εφαρμογή σ ΄όλα τα κράτη σήμερα.
  • Τη συμμετοχή του στο «Πολυτεχνείο των Τυφλών» τον Μάιο του 1976, όπου ήταν τότε που γεννήθηκε το ελληνικό αναπηρικό κίνημα και που αν και 19 ετών αισθάνθηκε την ωριμότητα και την ελευθερία που ο αγώνας δίνει στον άνθρωπο, υπενθυμίζοντας πόσο αληθινός είναι ο Ανδρέας Κάλβος: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε ότι «είμαστε πλέον στην εποχή των αβεβαιοτήτων και για το λόγο αυτό χρειάζεται να διαμορφωθεί μια σοβαρή στρατηγική προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα
Πασχαλινά δώρα και ευχές για μικρούς ασθενείς στο "Παπαγεωργίου"