Άνθρωποι που βιώνουν την εμπειρία μιας πλημμύρας δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο μόνο κατά τη διάρκεια τέτοιων έντονων γεγονότων, αλλά εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τις εβδομάδες που ακολουθούν, έδειξε νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Η έρευνα εστίασε σε ένα κρίσιμο παράθυρο 3-6 εβδομάδων μετά από μια πλημμύρα.

Ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου υπάρχει έως 60 ημέρες, έδειξε η έρευνα. Για έως 50 ημέρες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας λόγω καρδιακών προβλημάτων. Ο κίνδυνος περιλαμβάνει ποσοστό 2,1% στον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, 2,6% για καρδιακά αίτια και 4,9% για αναπνευστικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 761 πληθυσμούς σε 34 χώρες στις οποίες σημειώθηκε τουλάχιστον μια πλημμύρα μεταξύ 2000 και 2019.

Επισκόπησαν 47,6 εκατομμύρια θανάτους από όλα τα αίτια. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 11,1 εκατομμύρια που συνδέονταν με θανάτους από καρδιά και 4,9 λόγω αναπνευστικού προβλήματος.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν φτωχότερες περιοχές ή περιοχές με υψηλότερους πληθυσμούς ηλικιωμένων.

Η Shanshan Li, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλα τα αίτια, από καρδιαγγειακά και από αναπνευστικά κορυφώνεται στις 25 ημέρες και διαρκεί έως 60 ημέρες μετά την έκθεση σε πλημμύρες.

Οι αιτίες μπορεί να είναι μολυσμένη τροφή και νερό, αδυναμία πρόσβασης στην περίθαλψη, ψυχολογική επιβάρυνση και έκθεση σε παθογόνα όπως μύκητες, βακτήρια και ιούς.

Στην έρευνα συνεργάστηκαν ερευνητές του London School of Hygiene and Tropical Medicine και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το BMJ.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα
Πασχαλινά δώρα και ευχές για μικρούς ασθενείς στο "Παπαγεωργίου"