Το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποδοτικότητα στην Υγεία (IQWiG) διαπιστώνει ερευνητικά κενά στη χρήση θεραπευτικών ουσιών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας  μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να απαιτούνται διαφορετικές στρατηγικές θεραπείας σε διαφορετικές φάσεις. Ωστόσο, κατά την άποψη του Ινστιτούτου - IQWiG, η βάση δεδομένων σχετικά με τις στρατηγικές κλιμάκωσης είναι ελλιπής.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις στρατηγικές μείωσης μετά από μεγάλα διαστήματα χωρίς υποτροπή ή σε περιπτώσεις δυσανεξίας.

Η Μικτή Ομοσπονδιακή Επιτροπή (Gemeinsamer Bundesausschuss, G-BA) ανέθεσε στο Ινστιτούτο να συνοψίσει τα στοιχεία για τα ανοσοτροποποιητικά cladribine, dimethyl fumarate, ozanimod, ponesimod, teriflunomide, fingolimod και τα μονοκλωνικά αντισώματα alemtuzumab, natalizumab, ocrelizumab, ofatumumab.

Η έμφαση δίνεται στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των φαρμάκων σε ενήλικες με εξαιρετικά ενεργή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) παρά την προθεραπεία.

Σύμφωνα με το IQWiG, αν και υπάρχουν δεδομένα δοκιμών για επτά από τους δέκα παράγοντες σε θεραπεία κλιμάκωσης, αυτά σπάνια συγκρίνουν τους παράγοντες απευθείας μεταξύ τους.

Αποτελέσματα τέτοιων άμεσων συγκρίσεων είναι διαθέσιμα μόνο για τρία φάρμακα: To ofatumumab και τo ponesimod προσφέρουν το καθένα μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς σε σύγκριση με την τεριφλουνομίδη.

Στη μοναδική μελέτη που παρέχει δεδομένα που συγκρίνουν την κλιμάκωση έναντι της συνέχισης μιας υπάρχουσας θεραπείας, η αλεμτουζουμάμπη ως θεραπεία κλιμάκωσης υπερτερεί έναντι μιας βασικής θεραπείας με ιντερφερόνη βήτα 1α.

Εάν η νόσος είναι ανενεργή ή μια δραστική ουσία συνδέεται με μη ανεκτές παρενέργειες, η αποκλιμάκωση, δηλαδή η μείωση της δόσης ή των δραστικών ουσιών, θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για τέτοιες στρατηγικές θεραπείας, παρόλο που είναι σημαντικές για πολλούς πάσχοντες.

"Η έκθεση δείχνει ότι λείπουν δεδομένα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη σε μεγάλη κλίμακα", καταλήγει η Daniela Preukschat, επικεφαλής του τμήματος για τις χρόνιες παθήσεις στο Τμήμα Φαρμάκων του IQWiG.

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα: ''Κύριε Υπουργέ, πόσο ακόμη θα αγνοείτε τους ασθενείς με ΙΦΝΕ;''
Φάρμακο της GSK πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε κλινική δοκιμή Φάσης II για τον καρκίνο του ορθού
Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιείται ως Great Place to Work