Μαζικά κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του δάγκειου πυρετού, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες σε Γαλλία και Ιταλία.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι αρχές της Γαλλίας ανέφεραν έξι συρροές με συνολικά 31 κρούσματα και οι αρχές της Ιταλίας δηλώνουν συρροές με κρούσματα.

Τέσσερα εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφηκαν στη Γαλλία τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στις 2 Οκτωβρίου αναφέρθηκαν οι έξι συρροές.

Η αρχή Δημόσιας Υγείας και οι τοπικές υπηρεσίες παρακολουθούν την κατάσταση μέχρι το τέλος της περιόδου μετάδοσης του ιού, τον Νοέμβριο.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι γενικοί γιατροί, δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοποιοί, καθώς και ο γενικός πληθυσμός μέσω των ΜΜΕ (τοπικών και εθνικής εμβέλειας).

Ιταλία

Οι ιταλικές αρχές έχουν δηλώσει εγχώρια κρούσματα δάγκειο πυρετού από τον περασμένο Αύγουστο, τα οποία αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

Έως τις 2 Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία Lodi της Λομβαρδίας ανήλθε σε 27, ενώ 13 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη μητροπολιτική περιοχή της Ρώμης, ενώ μία τρίτη συρροή καταγράφηκε στην περιοχή του Λάτσιο. 

Οι ιταλικές αρχές έχουν εφαρμόσει μέτρα ελέγχου των φορέων στις περιοχές και έχουν θεσπίσει προληπτικά μέτρα μέτρα για αιμοδότες.

Εκτίμηση 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, στην Ευρώπη, ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται από τον φορέα των κουνουπιών Aedes albopictus ή "κουνούπι τίγρης", ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι καιρικές συνθήκες στις περιοχές της Ευρώπης θεωρούνται ευνοϊκές για τη μετάδοση του ιού.

Ελλάδα

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως πέρυσι καταγράφηκαν 5 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα, σε άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Από το 2013, έχουν συνολικά εντοπιστεί στη χώρα μας 29 κρούσματα.

Ο δάγκειος πυρετός, όπως και οι νόσοι Chikungunya και νόσος από ιό Zika είναι ιογενείς νόσοι που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω νυγμού μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti, αλλά και - δευτερευόντως - του είδους Aedes albopictus).

Οι άνθρωποι είναι η κύρια δεξαμενή (reservoir) των ιών αυτών (ανθρωπονοτική μετάδοση). Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό όταν τσιμπήσουν ένα άτομο στην περίοδο ιαιμίας (περίοδος μετάδοσης).

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει εγκατασταθεί το χωροκτητικό είδος κουνουπιού Aedes albopictus - "Ασιατικό κουνούπι - τίγρης"», το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2003 - 2004.

Έκτοτε, έχει καταγραφεί η παρουσία του και η κυκλοφορία του σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τo είδος Aedes aegypti δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Συμπτώματα

Περιγράφονται τρεις κλινικές φάσεις του δάγκειου πυρετού: Η φάση του εμπυρέτου, η κρίσιμη φάση και η φάση ανάρρωσης.

Τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα του Δάγκειου πυρετού ("break - bone fever"), στη φάση του εμπύρετου, περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, έντονη κεφαλαλγία, οπισθοβολβικό πόνο, μυαλγία, αρθραλγία, κηλιδο-βλατιδώδες/κηλιδώδες εξάνθημα, ναυτία/εμετούς, διογκωμένους λεμφαδένες και μικρής
βαρύτητας αιμορραγικές εκδηλώσεις (πετέχειες, εκχυμώσεις, επίσταξη, ουλορραγία, αιματουρία, θετική δοκιμασία "tourniquet").

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν εξέρυθρο οροφάρυγγα και ερύθημα προσώπου τις πρώτες 24 - 48 ώρες. Ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να ακολουθήσουν μία διαλείπουσα πορεία, με σύντομη ύφεση μετά την τρίτη μέρα νόσου και επανεμφάνιση συμπτωμάτων στη συνέχεια (διφασική πορεία).

Η νόσος σπάνια διαρκεί περισσότερο από 10 - 14 ημέρες (συνήθως διαρκεί 2 - 7 ημέρες), αλλά η ανάρρωση μπορεί να είναι παρατεταμένη και εξουθενωτική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας