Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε αρχικά να λάβει επαρκή έγκριση από τις χώρες της ΕΕ για την ανανέωση της άδειας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη για άλλα δέκα χρόνια.

Σε σημερινή ψηφοφορία των εκπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ , δεν υπήρξε ειδική πλειοψηφία υπέρ της άδειας χρήσης της αμφιλεγόμενης ουσίας μέχρι το τέλος του 2033. Η Επιτροπή είχε δημοσιεύσει σχετική πρόταση τον Σεπτέμβριο.

Η ειδική πλειοψηφία απαιτεί τη συγκατάθεση τουλάχιστον του 55% των κρατών της ΕΕ, τα οποία ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Η Αυστρία καταψήφισε την πρόταση λόγω κοινοβουλευτικού ψηφίσματος.

Επικριτές και υποστηρικτές διαφωνούν, μεταξύ άλλων, για το κατά πόσον η γλυφοσάτη μπορεί να είναι καρκινογόνος. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το περιβάλλον.

Μια λεπτομερής μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν απαράδεκτοι κίνδυνοι, αλλά επισήμανε κενά δεδομένων σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με τον EFSA, οι πτυχές που δεν αποσαφηνίστηκαν οριστικά περιλαμβάνουν τους διατροφικούς κινδύνους για τους καταναλωτές και την εκτίμηση των κινδύνων για τα υδρόβια φυτά.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επέτρεπαν επίσης την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων όσον αφορά την προστασία των ειδών.

Η γλυφοσάτη γνωστή ως  ζιζανιοκτόνο, προκαλεί το θάνατο των φυτών. Όπου ψεκάζεται γλυφοσάτη, δεν φυτρώνουν πλέον χόρτα, θάμνοι ή βρύα. Το προϊόν χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία για να διατηρηθεί ένας αγρός απαλλαγμένος από ζιζάνια πριν από τη σπορά των καλλιεργειών.

Τώρα η ανανέωση της άδειας θα συζητηθεί περαιτέρω τον Νοέμβριο σε επιτροπή προσφυγών. Οι αλλαγές στην πρόταση της Επιτροπής είναι πιθανές. Εάν δεν υπάρξει ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της πρότασης στην επιτροπή προσφυγών, η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει μόνη της.

H γλυφοσάτη

Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες στα φυτοφάρμακα για την πρόληψη της ανάπτυξης ανεπιθύμητων φυτών γύρω από καλλιέργειες ή για την καταστροφή φυτών ή τμημάτων φυτών. Οι ουσίες αυτές είναι επίσης γνωστές ως "παρασιτοκτόνα" ή "ζιζανιοκτόνα".

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται στη γεωργία και τη φυτοκομία για την καταπολέμηση των ζιζανίων πριν από τη σπορά. Σε καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων φυτών που είναι ανθεκτικά στη γλυφοσάτη, η ουσία χρησιμοποιείται επίσης μετά τη σπορά για την καταστροφή των ζιζανίων που αναπτύσσονται μέσα στις καλλιέργειες. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ECHA είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της νομοθεσίας σχετικά με την ταξινόμηση και την επισήμανση ουσιών και μειγμάτων. Η εν λόγω νομοθεσία ρυθμίζει τον τρόπο αξιολόγησης και επισήμανσης των ουσιών με βάση τις επικίνδυνες ιδιότητες που μπορεί να έχουν, για παράδειγμα δηλητήρια, εύφλεκτες ουσίες, διαβρωτικές ουσίες κ.λπ.

Για ορισμένες ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, είναι δυνατή η έκδοση απόφασης σχετικά με την ταξινόμηση σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να έχει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η σχετική επισήμανση με την οποία θα προειδοποιούνται οι καταναλωτές για κάθε προϊόν που περιέχει την ουσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου