To ολοένα και πιο "πράσινο περιβάλλον" με πάρκα, λίμνες κ.λπ. προάγει την ψυχική υγεία. Αυτό που ακούγεται εύλογο έχει αποδειχθεί μακροπρόθεσμα από Βρετανούς επιστήμονες σε έρευνα με συν-συγγραφείς Βιεννέζους και Ισπανούς ειδικούς. Όσο πιο κοντά στη φύση είναι το αστικό περιβάλλον, τόσο λιγότερο συχνές είναι οι καταθλίψεις ή οι αγχώδεις διαταραχές, επισημαίνουν οι ειδικοί που έκαναν τώρα τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Lancet Planetary Health".

"Η διαβίωση σε πιο πράσινες περιοχές ή πιο κοντά σε πράσινες ή μπλε ζώνες (πάρκα, λίμνες, λίμνες ή παραλίες στον ωκεανό) συνδέεται με καλύτερη κατάσταση ψυχικής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη επίδραση σε μεταγενέστερες διαγνώσεις. Προσπαθήσαμε λοιπόν να προσδιορίσουμε την επίδραση της διαβίωσης ή της μετακίνησης σε περιοχές κοντά στη φύση ή της πρόσβασης σε τέτοιες ζώνες στην ψυχική υγεία των ενηλίκων με την πάροδο του χρόνου", γράφουν τώρα η Rebecca Geary από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και οι συν-συγγραφείς της μελέτης, μεταξύ των οποίων και ο Mathew White από το Cognitive Science Hub του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας 2.341.591 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουαλία ηλικίας άνω των 16 ετών και για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για μια ανάλυση περίπου 19,1 εκατομμυρίων ετών ζωής αυτής της συλλογικότητας που δημιουργήθηκε τεχνητά από ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας. Αυτό συγκρίθηκε με τον τόπο κατοικίας των ατόμων και την εγγύτητά τους στη φύση με τον λεγόμενο "ενισχυμένο δείκτη βλάστησης" (Enhanced Vegetation Index - EVI) και τη συχνότητα ψυχικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Αυτό έγινε τόσο για το προηγούμενο έτος όσο και για "ιστορικές" διαγνώσεις έως και οκτώ χρόνια πίσω.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: "Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες, μια αύξηση κατά ένα δέκατο της μονάδας στην κλίμακα EVI (περισσότερη "φύση" στο περιβάλλον- σημ.) σχετιζόταν με χαμηλότερη συχνότητα συχνών ψυχικών διαταραχών (θεραπευμένων ή μη) την τρέχουσα χρονική στιγμή ή το προηγούμενο έτος", γράφουν οι συγγραφείς στην επιστημονική δημοσίευση. Η συχνότητα αυτών των διαταραχών μειωνόταν κατά 20% με κάθε δέκατη μονάδα αύξησης στην κλίμακα EVI.

Από την άλλη πλευρά, η συχνότητα των συχνότερων ψυχικών διαταραχών αυξήθηκε κατά πέντε τοις εκατό για κάθε 360 μέτρα μεγαλύτερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας σε πάρκο, λίμνη, λίμνη, παραλία ή "πράσινες" ή "μπλε" ζώνες. Η μεγαλύτερη εγγύτητα σε τέτοιες περιοχές στο τοπικό οικιστικό περιβάλλον είχε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους κατά τα άλλα πιο μειονεκτούντες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη στους πολεοδόμους και τους πολιτικούς - προς την κατεύθυνση του περισσότερου πρασίνου και της φύσης για τους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου