Η επιβίωση των ασθενών γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στην κανονική περίθαλψη βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία 27 χρόνια. Αυτό προκύπτει από μια αναδρομική ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση των Γερμανικών, Αυστριακών και Ελβετικών Εταιρειών Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στο Αμβούργο.

Η επιβίωση στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχει βελτιωθεί στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, έχει όμως μεταφερθεί αυτή η βελτίωση και στην κανονική περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Rudolf Weide, αιματολόγο και ογκολόγο από το Koblenz, ανέλυσαν τα δεδομένα όλων των ασθενών γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία σε 6 εξωτερικά ιατρεία στη Ρηνανία από το 1995 έως το 2022.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αξιολογήσουν συνολικά 1.635 ασθενείς. Η ηλικία τους ήταν μεταξύ 23 και 100 ετών και το 27,2 % από αυτές είχαν πρωτοπαθή μεταστατική νόσο.

Στο 51,3 % οι μεταστάσεις ήταν στην κοιλιά, στο 35,7 % στα οστά και στο 6,4 % στο κεντρικό νευρικό σύστημα. 83,1 % των γυναικών είχαν θετικό όγκο στους ορμονικούς υποδοχείς, ενώ στο 23,8 % ήταν θετικός στον HER2.

Σημαντική αύξηση της επιβίωσης με την πάροδο του χρόνου

Η συνολική επιβίωση στην ομάδα ήταν κατά μέσο όρο 38,8 μήνες.

Ο μέσος χρόνος επιβίωσης βελτιώθηκε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου: εάν η διάγνωση έγινε το 1987-2002, η επιβίωση ήταν 32 μήνες. Εάν η διάγνωση έγινε το 2003-2012, ήταν ήδη 37,4 μήνες. Όταν η διάγνωση έγινε το 2013-2017, είχε αυξηθεί στους 41 μήνες και σήμερα (2018-2022) έχει φτάσει τους 48,3 μήνες

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η επιβίωση εξαρτιόταν σημαντικά από την ηλικία, την κατάσταση, τις συννοσηρότητες, την επιβίωση χωρίς μεταστάσεις, τη θέση των μεταστάσεων, τον αριθμό των οργάνων που επηρεάζονται από τις μεταστάσεις και την κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων και του HER2.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία
Ποια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να προσέχουμε
Εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών: Φόβοι για ανεπαρκή προσφορά