Οι διαφωνίες, όσο έντονες κι αν είναι, αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Για να μην πούμε και απαραίτητο - σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσες φορές μια διαφωνία σας έκανε να δείτε ένα ζήτημα από διαφορετική πλευρά, ή ακόμα και μια διαφωνία σας έκανε να σιγουρευτείτε ακόμα περισσότερο για την αρχική σας πεποίθηση.

Βέβαια, το πόσο παραγωγικές θα είναι οι διαφωνίες μας εξαρτάται και από εμάς. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να διαφωνούμε ψύχραιμα και χωρίς να ξεφεύγουμε από το θέμα (ή από τα όρια).

Ο σεβασμός είναι το παν

Προσεγγίστε τον συνομιλητή σας με σεβασμό. Όλοι έχουμε διαφορετικές εμπειρίες ζωής που χρωματίζουν τις απόψεις μας, το χιούμορ μας και τις ενοχλήσεις μας. Ο καθορισμός ορίων - όπως η συμφωνία για την αποφυγή χρήσης προσβλητικής γλώσσας - μπορεί να είναι χρήσιμος επειδή κάνει την κουβέντα πιο πιθανό να παραμείνει θετική. Είναι επίσης ένας τρόπος να δείξετε σεβασμό στο άλλο άτομο, ακόμη και όταν διαφωνείτε μαζί του. Βέβαια, αυτό είναι εύκολο στα λόγια, δύσκολο στη πράξη: Όλοι μας, είναι πιθανό να μην είμαστε 100% ψύχραιμοι όταν βρισκόμαστε σε ένταση - και εμείς, και ο συνομιλητής.

Ανοιχτό μυαλό

Μην κρίνετε το επιχείρημα πριν καν το ακούσετε. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον κρίνετε το ίδιο το άτομο που λέει το επιχείρημα. Πρέπει - έστω για λίγο - να παραμερίσετε τον εγωισμό σας και να προσπαθήσετε να δείτε την οπτική γωνία του άλλου ατόμου.

Αναγνωρίστε την αληθινή αιτία τσακωμού

Αν προκύπτουν μικροί καυγάδες και διαφωνίες συχνά, αλλά τις περισσότερες φορές καταλήγουν να ξεφεύγουν και να αναφέρονται σε άλλα γεγονότα... τότε είναι αρκετά ξεκάθαρο ποια είναι τα γεγονότα που πρέπει στην πραγματικότητα να συζητηθούν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο, και πολλές φορές μπορεί και οι ίδιοι να αποφεύγουμε αυτή την σκέψη.

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας

Που σημαίνει: Μιλήστε για τη δική σας εμπειρία. Μην επιτίθεστε στον συνομιλητή σας για κάτι που έκανε ή για το ποιος/πώς είναι. Μιλήστε για το πώς επηρεάζεστε εσείς από αυτή την κατάσταση. Ο σκοπός σας, άλλωστε, δεν πρέπει να είναι να αλλάξετε το άλλο άτομο, αλλά να κάνετε τη συμβίωση πιο άνετη.

Κάντε διάλειμμα αν τα πράγματα αρχίσουν να ξεφεύγουν

Μια παλιά συμβουλή για ζευγάρια έλεγε "Να μην πέφτετε ποτέ για ύπνο μαλωμένοι", αλλά μάλλον αυτή η συμβουλή ήταν λάθος. Το να επιμένετε σε μια διαφωνία είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να καταλήξετε ακόμα πιο θυμωμένοι. Κάντε ένα διάλειμμα και μπορείτε να συνεχίσετε την συζήτηση το επόμενο πρωί με καθαρό μυαλό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές