On line ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, για την προοπτική και τον χρόνο παράδοσής τους, καθώς και για τα διαθέσιμα γενόσημα που θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν με βάση τη δραστική ουσία μπορούν να έχουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, χάρη σε δύο πρωτοποριακές εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης.

"Έξυπνο" chat bot με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα απαντά αυτόματα σε μια σειρά από τυποποιημένα ερωτήματά τους που αφορούν ελλείποντα σκευάσματα, ενώ όταν χρειάζεται ο φαρμακοποιός θα συνομιλεί on line σε πραγματικό χρόνο με εκπρόσωπο του ΣΥΦΑ. Παράλληλα, το σύστημα θα καταγράφει και θα ομαδοποιεί τα αιτήματα των φαρμακοποιών, ενώ θα απαντά για τον προβλεπόμενο χρόνο διαθεσιμότητας, προκειμένου να ενημερώνεται ο πολίτης.

Ο πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαϊδης (φωτογραφία), μιλά στο iatronet.gr για τις δύο καινοτόμες εφαρμογές, που εισάγονται σε πανελλήνια πρώτη, και τις οποίες θα παρουσιάσει το Σάββατο στο πλαίσιο του συνεδρίου - έκθεσης PHARMA point 2023 του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το "έξυπνο" chat bot

Μέσω του μηχανογραφικού συστήματος e-Order που είναι εγκατεστημένο στα περίπου 2.000 φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ο Συνεταιρισμός έδινε μέχρι τώρα on line την πληροφορία για την διαθεσιμότητα ή μη ενός σκευάσματος. Η αναβάθμιση του συστήματος προσθέτει νέες καινοτόμες υπηρεσίες και απαντήσεις σε επιπλέον χρήσιμα ερωτήματα των φαρμακοποιών, όπως το πότε θα παραλάβουν ποιες εταιρείες, ποιες ανακοινώσεις έχουν κάνει για το συγκεκριμένο φάρμακο και ποιο άλλο μπορεί να το αντικαταστήσει εναλλακτικά. Οι απαντήσεις θα δίνονται αυτοματοποιημένα από το chat bot.

"Πρόκειται για γνώση και πληροφορία που εμείς ως ΣΥ.ΦΑ. είχαμε αλλά οι φαρμακοποιοί δεν είχαν πρόσβαση σε αυτή και κατανάλωναν χρόνο στο τηλεφωνικό μας κέντρο για να μάθουν", εξηγεί ο κ. Νικολαϊδης και προσθέτει: "Συγκεντρώσαμε τις ερωτήσεις των μελών μας, τις ομαδοποιήσαμε, τις τυποποιήσαμε και δίνουμε αυτοματοποιημένη απάντηση, ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να γνωρίζει και να ενημερώσει τον πελάτη του. Αυτή την πληροφορία δεν την δίνει κανένας".

Το on line chat

Παράλληλα, το νέο εξειδικευμένο Τμήμα διαχείρισης ελλειπόντων φαρμάκων που οργάνωσε ο Συνεταιρισμός, δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να συνομιλήσουν on line σε πραγματικό χρόνο με κάποιον εκπρόσωπο, όταν αναζητούν μια πληροφορία που δεν μπορεί να τους δώσει αυτοματοποιημένα το chat bot. "Ας πούμε ότι ένας φαρμακοποιός βιάζεται να μάθει για τον χρόνο διαθεσιμότητας μια συγκεκριμένης αντιβίωσης και θέλει να καταθέσει αίτημα προμήθειας. Ενώ μέχρι τώρα έλεγε στον πελάτη ‘κάτσε να πάρω να ρωτήσω’, ανοίγει το live chat και συνομιλεί αμέσως γραπτά με το τηλεφωνικό μας κέντρο", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και προσθέτει: "Παράλληλα, με την απάντηση που παίρνει, το αίτημα καταχωρείται στο σύστημα, παίρνει αυτόματα αριθμό πρωτοκόλλου και έτσι υπάρχει καταγεγραμμένη η ζήτηση. Εμείς με τη σειρά μας, έχοντας αυτά τα στοιχεία λέμε στις φαρμακευτικές εταιρείες ότι είμαστε πίσω σε τόσα κουτιά αντιβιώσεις, βάσει των αιτημάτων των φαρμακοποιών, ώστε να οργανώσουμε και να προγραμματίσουμε καλύτερα".

Η καινοτόμος εφαρμογή βρίσκεται σήμερα σε πιλοτική εφαρμογή περίπου στο 20% της δύναμης των συνεργαζόμενων με τον ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, δηλαδή σε περίπου 300 φαρμακεία σε 15 νομούς. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, το λανσάρισμά της θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα στο σύνολο των φαρμακείων.

Η σημερινή κατάσταση με τα ελλείποντα

Οι πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων σήμερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, αφορά διψήφιο αριθμό σκευασμάτων, περίπου 90 κωδικούς. "Αυτοί δεν είναι σε παντελή έλλειψη, αλλά έχουν προβλήματα διάθεσης", διευκρινίζει. Πρόκειται κυρίως για αντιβιώσεις, φάρμακα για τον διαβήτη που έχουν ένδειξη και για άλλου είδους θεραπείες, και σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

"Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν οφείλεται στις εξαγωγές, οι οποίες άλλωστε, όπως είναι γνωστό, έχουν απαγορευτεί για 280 κωδικούς. Για τις αντιβιώσεις καλυπτόμαστε με γενόσημα, αλλά για τα διαβητικά και τα αναπαραγωγικά δεν υπάρχουν εναλλακτικές", καταλήγει.

Ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για την εφαρμογή (app) που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας, το οποίο αναμένεται να δώσει ακριβή εικόνα της αγοράς, καταγράφοντας την πλήρη διαδρομή των φαρμάκων από την εισαγωγή του στη χώρα μέχρι τη διάθεσή του στον ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]