Η προσδοκώμενη βελτίωση στο ψυχικό στρες μετά την κρίση του κορωνοϊού φίνεται να μην έχει επανέλθει. Σύμφωνα με στοιχεία, στην Αυστρία διπλασιάστηκε ο αριθμός των αυτοκτονιών μεταξύ των παιδιών σε ετήσια βάση -

Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων στην Αυστρία δεν έχει βελτιωθεί όπως αναμενόταν μετά το τέλος της πανδημίας αλλά τουναντίον έχει επιδεινωθεί. Αυτό επεσήμαναν οι ειδικοί του Ομοσπονδιακού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας (ÖBVP) .Οι ψυχοθεραπευτές ήτησαν περισσότερες δωρεάν θέσεις παιδικής φροντίδας, καθώς και περισσότερη ψυχοθεραπεία στα σχολεία καθώς και ευαισθητοποίηση σε αυτά.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αυστρίας, ο αριθμός των αυτοκτονιών παιδιών και νέων αυξήθηκε κατά 57% από το 2021 έως το 2022 σε 36 περιπτώσεις, ανέφερε ο ψυχοθεραπευτής, Peter Stippl, στην εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης. Αυτός ήταν ο αποφασιστικός λόγος για να ερωτηθούν οι ψυχοθεραπευτές παιδιών και νέων στο ÖBVP σχετικά με την κατάσταση των ανθρώπων που φροντίζουν και να αξιολογήσουν επιστημονικά τα αποτελέσματα. Επιστράφηκαν 91 ερωτηματολόγια που στάλθηκαν από τα μέσα Αυγούστου και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Για το 71% των παιδιών και των εφήβων που παρακολουθούνται, οι ψυχοθεραπευτές διαπίστωσαν ότι "είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο", ανέφερε ο Markus Böckle από το ÖBVP από την έρευνα.

Η υπόθεση ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν μετά την πανδημία δεν επαληθεύτηκε, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. Οι θεραπευτές ανησυχούσαν για τάσεις αυτοκτονίας σε περίπου 31% των θεραπευομένων. Απόπειρες αυτοκτονίας εκφράστηκαν στο 37% των θεραπειών.

Ως παράγοντες για την αύξηση του ψυχικού στρες, οι θεραπευτές βλέπουν κυρίως τις επιπτώσεις της πανδημίας της CoViD 19 (42%), τα σχολικά προβλήματα (41%) και τη γενική αύξηση των ψυχικών ασθενειών (40%). Επιπλέον, συχνά υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα (36%), ο διαδικτυακός εκφοβισμός και το mobbing (28%) και η έλλειψη φροντίδας για τα προβλήματα ψυχικής υγείας (26%).

Tέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αυστρία, έχει επίσης αντίκτυπο, εξήγησαν οι Stippl και Böckle, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια