Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έχουν τη φήμη ότι μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε με το πάτημα ενός κουμπιού. "Inemuri" είναι το όνομα του σύντομου ύπνου ανάμεσα στα γεύματα. Οι δύο έννοιες συνδυάζουν την "παρουσία" και τον "ύπνο". Ένας τέτοιος power napping θεωρείται εδώ και καιρό υγιής και σημάδι σκληρής δουλειάς στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αλλά συνολικά, προειδοποιούν Ιάπωνες ερευνητές, οι πολίτες της χώρας κοιμούνται πολύ λίγο.

Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα που επικαλείται το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το 45,5% των εργαζομένων στην Ιαπωνία κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα. Η κούραση, όμως, έχει αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στον ψυχισμό.

Πέρυσι, σημειώθηκε ρεκόρ 710 περιπτώσεων αποζημίωσης που αφορούν ψυχικές διαταραχές, οι οποίες  σχετίζονται με την υπερβολική εργασία και που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία, ανέφερε το δημοσίευμα. Ο θάνατος από υπερκόπωση έχει τη δική του λέξη στην Ιαπωνία: "karoshi".

Είναι απαραίτητο να "διορθωθούν οι πολλές ώρες εργασίας και να επιτραπεί στους εργαζόμενους να κοιμούνται περισσότερο" προκειμένου να παραμείνουν ψυχικά υγιείς, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχο του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας.

Οι Ιάπωνες εμπειρογνώμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό για τη χρόνια έλλειψη ύπνου των συμπατριωτών τους. Όλο το έθνος υποφέρει από αυτήν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ιάπωνες κοιμούνται σημαντικά λιγότερο κατά μέσο όρο από τους ανθρώπους σε άλλες χώρες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση