Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης ενός ασθενούς που μόλις διαγνώστηκε με καρκίνο.

Αυτό αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο American College of Surgeons (ACS) Clinical Congress 2023.

Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, οι ερευνητές δημιούργησαν πρωτότυπο εργαλείο που ονομάστηκε Cancer Survival Calculator, το οποίο δοκίμασαν σε βάση δεδομένων καρκίνου. Αρχικές δοκιμές υπολόγισαν την επιβίωση στην πενταετία σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, θυρεοειδούς και παγκρέατος.

Η Dr., Lauren Janczewski, του Northwestern University McGaw Medical Center, στο Σικάγο, δήλωσε ότι η νέα έρευνα στόχευσε να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, του όγκου και της αγωγής, που επηρεάζουν πιο πολύ την επιβίωση για κάθε τύπο καρκίνου.

Μετά τη σύσταση χαρακτηριστικών προς μελέτη από ειδικούς, οι ερευνητές συνέλεξαν σχετικές πληροφορίες από ασθενείς που διαγνώστηκαν το 2015 και το 2017 με καρκίνο μαστού, παγκρέατος και θυρεοειδούς.

Tα τρία τέταρτα των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοι να αναγνωρίζουν μοτίβα μεταξύ χαρακτηριστικών στη διάγνωση και στην πενταετή επιβίωση και στη συνέχεια για να κατηγοριοποιηθούν οι παράγοντες με τη μεγαλύτερη επίδραση στην επιβίωση.

Με τα υπόλοιπα στοιχεία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για τη δοκιμή της ακρίβειας του εργαλείου στον υπολογισμό της επιβίωσης.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στοιχεία 259.485 ασθενών με καρκίνο μαστού, 76.624 με καρκίνο θυρεοειδούς και 84.514 με καρκίνο παγκρέατος.

Ανακάλυψαν πολλά χαρακτηριστικά συγκεκριμένα για τους ασθενείς, τους όγκους και τις αγωγές, σε 3 είδη καρκίνου που επηρεάζουν σημαντικά την επιβίωση.

Οι κύριοι 4 παράγοντες που επηρέαζαν το αν οι ασθενείς θα ζούσαν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν οι ακόλουθοι

Καρκίνος μαστού : (1) αν ο ασθενής είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για τον καρκίνο, (2)  η ηλικία στη διάγνωση, (3) το μέγεθος του όγκου και (4) ο χρόνος από τη διάγνωση έως την αγωγή
Καρκίνος θυρεοειδούς: (1) ηλικία στη διάγνωση, (2) μέγεθος όγκου, (3) χρονικό διάστημα έως την αγωγή και (4) εμπλοκή λεμφαδένων
Καρκίνος παγκρέατος: (1) εγχείρηση για καρκίνο, (2) ιστολογική ή μικροσκοπική ανάλυση του καρκίνου, (3) μέγεθος όγκου και (4) ηλικία στη διάγνωση.
Επίσης φάνηκε σημαντική για την επιβίωση από καρκίνο μαστού η κατάσταση ορμονικού υποδοχέα και η παρουσία του βιοδείκτη Ki-67.

Aν και ορισμένοι από τους προγνωστικούς παράγοντες όπως το μέγεθος όγκου είναι μέρος της σταδιοποίησης του καρκίνου, η Dr. Janczewski δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί περισσότεροι παράγοντες επηρεάζουν την επιβίωση των ασθενών πέρα από το στάδιο.

Η δοκιμή έδειξε ότι ο υπολογιστής ήταν πολύ ακριβής για τους 3 τύπους καρκίνου όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης-εντός 9 έως 10 μηνών της πραγματικής επιβίωσης.

Πλεονεκτήματα

Το Cancer Survival Calculator διαφέρει με αρκετούς τρόπους από υπολογιστές επιβίωσης από καρκίνο που ήδη χρησιμοποιούνται, λέει η Dr. Janczewski:

1.  Το νέο υπολογιστικό εργαλείο περιλαμβάνει συγκεκριμένους βιοδείκτες όγκων και παράγοντες αγωγής που είναι γνωστό πως επηρεάζουν τον υπολογισμό της πρόγνωσης, που όπως δήλωσε η Dr. Janczewski λείπουν από προηγούμενα εργαλεία.

2.  Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εργαλείου, NCDB, είναι πιο περιεκτική από άλλες.

3.  Tο Cancer Survival Calculator χρησιμοποιεί νεα μοντέλα στοιχείων, όπως μηχανική μάθηση, που επιταχύνει την επεξεργασία. Οι εκτιμήσεις του μοντέλου είχαν επίσης βελτιωμένη ακρίβεια έναντι προβλέψεων πιο παλιών υπολογιστικών εργαλείων.

 

Πηγές:
American College of Surgeons

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη