Οι ποιοτικές φιλίες συμβάλλουν στην αύξηση της ευεξίας, ειδικά στους νέους. Αυξάνουν την ικανοποίηση από τη ζωή και τα θετικά συναισθήματα, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.

Τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Psychology", υπογράφουν οι Χ. Παζικιανίδης, Μ. Χριστοδούλου. Ευ. Γαλανάκη, Κ. Κουνενού, Ειρ. Καρακασίδου, Δ. Λέκκα, Αντ. Καλαματιανός και Αν. Σταλίκας, από το Πάντειο, το ΕΚΠΑ, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η άντληση απόλαυσης και η παρουσία φίλων υψηλής ποιότητας έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης.

Πρωταρχικός στόχος της μελέτης - εξηγούν - ήταν να εμβαθύνει στις σχέσεις μεταξύ ποιοτικής φιλίας, χρήσης τεχνικών απόλαυσης και ευεξίας στο ελληνικό πολιτιστικό πλαίσιο.

Συμμετείχαν 771 ενήλικες από την Ελλάδα με μέση ηλικία τα 38,35 έτη. Το 58,9% ήταν γυναίκες, το 47,1% ήταν παντρεμένοι, το 64,2% κατοικούσε στην Αττική, το 71,6% εργαζόταν, το 32,5% ήταν απόφοιτοι Λυκείου και το 45,6% ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ.

Συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο λειτουργιών φιλίας (PERMA Profiler) και τα αποτελέσματα έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ της ποιοτικής φιλίας και της απόλαυσης με τη καλή ψυχοσωματική κατάσταση συνολικά.

Το σχόλιο των επιστημόνων είναι πως τα ευρήματα έδειξαν ότι όλες οι λειτουργίες φιλίας συσχετίστηκαν θετικά με ευεξία. Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν οδηγήσει και προηγούμενες μελέτες.

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν πως - όπως ήταν αναμενόμενο - η τόνωση της συντροφικότητας, η αυτοεπικύρωση και η βοήθεια, ήταν οι λειτουργίες φιλίας που συνδέθηκαν σημαντικά με την αυξημένη ευεξία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, επίσης, θετική σχέση μεταξύ αυτών των λειτουργιών, της αυξημένης ικανοποίησης από τη ζωή και των θετικών συναισθημάτων.

Συναισθηματική υποστήριξη

Όπως αναφέρουν, το να περνάτε χρόνο με έναν στενό φίλο, να κάνετε ευχάριστα πράγματα μαζί, να λαμβάνετε συναισθηματική και οργανική υποστήριξη και ενθάρρυνση για τη διατήρηση μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό σας, σχετίζονται με μεγαλύτερη ευεξία.

Όταν η απόλαυση εφαρμόζεται σε στενές σχέσεις, ενισχύει την αίσθηση της ενότητας και της ομάδας, δημιουργώντας έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο μελών, αυξάνει τη θετική σκέψη και το νόημα των σχέσεων και φέρνει ικανοποίηση.

Μεταξύ των συμπερασμάτων περιλαμβάνεται το ότι οι στενοί διαπροσωπικοί δεσμοί αποτελούν κύρια πηγή νοήματος στη ζωή.

Διαπιστώθηκε, δε, πως η νεότερη ηλικία σχετίζεται με μεγαλύτερη ευεξία στο ελληνικό πλαίσιο. Στον αντίποδα, το φύλο δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τα συνολικά επίπεδα ευεξίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό