Έρευνες έδειξαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων και θνησιμότητας. Έτσι, η διατροφή είναι σημαντική και θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για την καθυστέρηση ή την πρόληψη χρόνιων νόσων.

Η υιοθέτηση ορισμένων διατροφικών μοτίβων όπως ο Δείκτης Υγιεινής διατροφής (AHEI-2010), ο Δείκτης υγιεινής φυτικής διατροφής (HPDI) και το σκορ μεσογειακής διατροφής (AMED) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, ορισμένων τύπων καρκίνου και διαβήτη.

Πρόσφατη έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ υγιεινών διατροφικών μοτίβων και 48 χρόνιων νόσων σε ενηλίκους. Χρησιμοποίησε στοιχεία της UK Biobank για να μελετήσει τη σχέση μεταξύ 4 συχνά χρησιμοποιούμενων  διατροφικών σκορ και του κινδύνου χρόνιων νόσων. Επιπλέον, εξέτασε ποιο διατροφικό μοτίβο θα μπορούσε να προβλέψει καλύτερα χρόνιες νόσους.

Συμμετείχαν 121.513 άνθρωποι. Ποσοστό 55.,9% ήταν γυναίκες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 30 έως 75 έτη, με μέση ηλικία τα 59.

Ηλικιωμένοι, με καλύτερη εκπαίδευση, μη καπνιστές ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα διατροφικά σκορ.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο σκορ στα AMED ή AHEI-2010 και οι άντρες ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υψηλότερο σκορ AEDIΙ.

Υψηλότερο σκορ AMED παρατηρήθηκε ότι συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για 32 χρόνιες νόσους. Για την κλίμακα AHEI-2010, υψηλότερο σκορ συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για 29 χρόνιες νόσους.

Η κατεύθυνση της σχέσης ήταν παρόμοια για το σκορ HPDI αλλά υψηλότερη τιμή σε αυτό συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο σε μόνο 23 χρόνιες παθήσεις.

Αυτές οι καταστάσεις κάλυπταν καρδιομεταβολικές νόσους, καρκίνο, νευρολογικές/ψυχικές και νόσους του πεπτικού. Δεν υπήρχαν θετικές σχέσεις για αυτά τα 3 σκορ.

Tο AEDII συνδεόταν θετικά με τον κίνδυνο δυο χρόνιων νόσων- χρήσης ψυχοενεργών ουσιών και διαταραχή  κατάχρησης αλκοόλ.

Συνδεόταν επίσης αρνητικά με 14  χρόνιες νόσους. Το AMED είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο με τις περισσότερες χρόνιες νόσους και τα οφέλη του AMED προήλθαν από υψηλή κατανάλωση υγιεινών τροφών όπως: φρούτα, ψαρι λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νόσων ψυχικής υγείας θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί ακολουθώντας διατροφικά μοτίβα όπως AHEI, HPDI, και AMED. Χαμηλότερος κίνδυνος συνδεόταν με υψηλό σκορ AHEI, HPDI, και AMED για καρκίνο.

Αυτό θα μπορούσε να ωθείται από τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και την υψηλή ψαριών, όπως στην περίπτωση της AMED.

Για τον κίνδυνο άνοιας και Πάρκινσον, μόνο το σκορ AMED ποίκιλε αντίστροφα με αυτόν και αυτό θα μπορούσε να κατευθύνεται από τις αντιφλεγμονώδεις ουσίες της μεσογειακής διατροφής.

Υψηλά σκορ AEDII και HPDI συνδέονταν αντίστροφα με τον κίνδυνο συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Γενικά, ο κίνδυνος ορισμένων χρόνιων νόσων μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής όπως η AMED.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ή να εμποδίσει την εμφάνιση χρόνιων νόσων.

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας