Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) θα πρέπει να κηρύξει την κλιματική κρίση και την κρίση της φύσης ως έκτακτη ανάγκη για την υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 200 επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσαν ταυτόχρονα έκκληση να γίνει αυτό πριν από την επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας την άνοιξη του 2024. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γνωστά περιοδικά όπως το "The Lancet" και το "The British Medical Journal" ("BMJ").

Είναι επικίνδυνο λάθος να εξετάζουμε την κλιματική κρίση και την κρίση της φύσης χωριστά, αναφέρει η έκκληση. "Η κλιματική κρίση και η απώλεια της βιοποικιλότητας βλάπτουν αμφότερες την ανθρώπινη υγεία και είναι αλληλένδετες", ενημερώνει ο αρχισυντάκτης του "BMJ" Kamran Abbasi.

"Ως εκ τούτου, πρέπει να τις εξετάσουμε μαζί και να κηρύξουμε μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. "Οι εμπειρογνώμονες και ειδικοί στον τομέα της υγείας  έχουν κεντρικό ρόλο να διαδραματίσουν στη μετάδοση αυτού του σημαντικού μηνύματος και να υποστηρίξουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και να αναλάβουν επείγουσα δράση".

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, στην άνοδο της θερμοκρασίας και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Η ρύπανση βλάπτει τις πηγές πόσιμου νερού και τα ψάρια για κατανάλωση λιγοστεύουν λόγω της οξίνισης των ωκεανών. Η μείωση της βιοποικιλότητας καθιστά πιο δύσκολη την υγιεινή διατροφή της ανθρωπότητας. Οι περισσότερες οικιστικές και γεωργικές κατασκευές, καθώς και η εισβολή σε περιοχές που προηγουμένως ήταν φυσικές, φέρνουν τους ανθρώπους σε στενότερη επαφή με δεκάδες χιλιάδες είδη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή παρασίτων στον άνθρωπο.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να επιβάλει ο Π.Ο.Υ. Το έπραξε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της πανδημίας κορωνοϊού. Αυτό καλεί όλες τις χώρες μέλη να ανταλλάξουν πληροφορίες και να κάνουν ό,τι μπορούν για να θέσουν το πρόβλημα υπό έλεγχο.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο Π.Ο.Υ δεν μπορεί να προδιαγράψει μέτρα για καμία χώρα. Εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει.

Οι πολιτικοί πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους στην απειλή για την υγεία που θέτουν οι κλιματικές και φυσικές κρίσεις, συνεχίζει η σημερινή έκκληση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο η εξάλειψη των κρίσεων θα μπορούσε να συμβάλει στη δημόσια υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω