Ποικιλία παραγόντων κινδύνου καθιστά πιο πιθανό για κάποιον να εμφανίσει άνοια ή νόσο Alzheimer.

Σε αυτούς μπορεί να προστεθεί τώρα και το περιβάλλον κατοικίας. Νέα έρευνα έδειξε ότι το χαμηλό εισόδημα και η έλλειψη πράσινων χώρων είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να βλάψουν την υγεία του εγκεφάλου.

Η  Lilah Besser, του  Miami Miller School of Medicine's Comprehensive Center for Brain Health, δήλωσε ότι οι κοινωνικές συνιστώσες υγείας έχουν σημαντική επίδραση στην αντίληψη, καθώς και στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλοαγγειακή υγεία.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες 1.260 ανθρώπων με φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες, ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι τομογραφίες ελήφθησαν με διαφορά 5 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν αλλαγές στην υπερένταση της λευκής ουσίας και αξιολόγησαν τις σχέσεις μεταξύ πράσινων χώρων στη γειτονιά και μαγνητικών τομογραφιών.

Η Besser διαπίστωσε ότι η επιδείνωση της λευκής ουσίας ήταν πιο πιθανή σε ανθρώπους που κατοικούσαν σε γειτονιά με λιγότερο πράσινο και χαμηλότερων εισοδημάτων έναντι ανθρώπων σε γειτονιές με περισσότερους πράσινους χώρους και υψηλότερο εισόδημα. Ο συνδυασμός ενδεχομένως είναι παράγοντας κινδύνου για την υγεία του εγκεφάλου αλλά χρειάζονται νέες έρευνες.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι οι γειτονιές γίνονται όλο και πιο σημαντικές καθώς οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, οδηγούν λιγότερο και έχουν προβλήματα υγείας.

Οι πράσινοι χώροι μπορούν να δώσουν ήσυχες στιγμές στους ηλικιωμένους για να αναζωογονήσουν τον εγκέφαλό τους, να μειώσουν το χρόνιο στρες και να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα, δήλωσε η ερευνήτρια. Είναι ένας από τους παράγοντες υγείας που μπορούν να τροποποιηθούν με παρεμβάσεις, όπως δημιουργία περισσότερων πάρκων και περισσότερη δενδροφύτευση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω