To Tai Chi, μια πολεμική τέχνη που περιλαμβάνει πολύ αργές, ελεγχόμενες κινήσεις, μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον για αρκετά χρόνια. Αυτό αναφέρει μια κινεζική ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση "Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry".

Οι ερευνητές παρατήρησαν δύο ομάδες ασθενών με Πάρκινσον για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών - από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2021.

Η μία ομάδα 147 ασθενών έκανε Tai Chi για μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα, υποστηριζόμενη από μαθήματα για τη βελτίωση της τεχνικής τους. Η άλλη ομάδα των 187 ασθενών συνέχισε να λαμβάνει την καθιερωμένη θεραπεία της, χωρίς Tai Chi.

Η σοβαρότητα της νόσου αξιολογήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες στην αρχή της περιόδου παρατήρησης. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την εξέλιξη της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή, τον Νοέμβριο του 2019, τον Οκτώβριο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021.

Η έκταση και το εύρος της κίνησης και άλλων συμπτωμάτων, όπως η λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, η διάθεση, η ποιότητα του ύπνου και η νόηση, καθώς και ο επιπολασμός επιπλοκών όπως η δυσκινησία, η δυστονία, η μειωμένη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, η γνωστική εξασθένιση, οι ψευδαισθήσεις και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, παρακολουθήθηκαν επίσης με τη χρήση επικυρωμένων κλιμάκων.

"Η σοβαρότητα της νόσου, η χρήση φαρμάκων, το φύλο, η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες", αναφέρουν οι ερευνητές.

Η εξέλιξη της νόσου ήταν πιο αργή στην ομάδα του Τai Chi σε όλα τα χρονικά σημεία παρακολούθησης, όπως καθορίστηκε από τρεις επικυρωμένες κλίμακες που αξιολογούσαν τα γενικά συμπτώματα, την κίνηση και την ισορροπία.

Ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να αυξήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή ήταν επίσης υψηλότερος στην ομάδα σύγκρισης από ό,τι στην ομάδα που έκανε Tai Chi: 83,5% το 2019 και λίγο πάνω από 96% το 2020 έναντι 71% και 87,5% αντίστοιχα.

Η γνωστική λειτουργία επιδεινώθηκε πιο αργά στην ομάδα του Tai Chi, όπως και άλλα συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την άσκηση, ενώ ο ύπνος και η ποιότητα ζωής βελτιώθηκαν σταθερά.

Ο επιπολασμός των επιπλοκών ήταν χαμηλότερος στην ομάδα του Tai Chi από ό,τι στην ομάδα σύγκρισης: δυσκινησία 1,4% έναντι 7,5%, δυστονία 0% έναντι 1,6%, ψευδαισθήσεις 0% έναντι λίγο πάνω από 2%, ήπια γνωστική διαταραχή 3% έναντι 10% και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών 7% έναντι 15,5%.

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν διευκρινίζει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν επίσης ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν σχετικά μικρός και ότι δεν είχαν κατανεμηθεί τυχαία στην ομάδα τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου