Ερευνητές του American Psychological Association ανακάλυψαν ότι ο θυμός μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη όσον αφορά την επίτευξη στόχων.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι ο θυμός είναι κυρίως αρνητικό συναίσθημα.

Ειδικοί παρατήρησαν ότι ο θυμός ώθησε ανθρώπους να έχουν καλή επίδοση σε απαιτητικές εργασίες, αν και φάνηκε να μην έχει επίδραση στην επίδοσή τους  σε πιο απλές δραστηριότητες.

Ερευνητές του Texas A&M πραγματοποίησαν πείραμα σε 1.000 ανθρώπους. Τους έδειξαν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλούν συναισθηματική ή ουδέτερη απόκριση, όπως αισθήματα  θυμού, διασκέδασης, λύπης ή επιθυμίας. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν απαιτητικές εργασίες όπως επίλυση παζλ ή να πετύχουν υψηλά σκορ σε video games.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες σε κατάσταση θυμού ήταν πιο πιθανό να πετύχουν τους στόχους τους σε σύγκριση με αυτούς σε ουδέτερη κατάσταση.

Ο θυμός συνδεόταν με υψηλότερα σκορ, πιο γρήγορες αντιδράσεις και σε ορισμένες στιγμές θέληση να κάνουν ζαβολιά για να κερδίσουν πλεονέκτημα.

Όμως αυτό ίσχυε για απαιτητικές εργασίες, χωρίς εμφανή σχέση μεταξύ θυμού και επίδοσης, σε πιο απλές δραστηριότητες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο θυμός αυξάνει τις προσπάθειες προς την επίτευξη του επιθυμητού στόχου και συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία, δήλωσε η Heather Lench.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι μείγμα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων προάγει την ευεξία και ότι η χρήση αρνητικών συναισθημάτων ως όπλα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική σε ορισμένες περιστάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

Πηγές:
Journal of Personality and Social Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά