Η παγκόσμια παραγωγή του κρυπτονομίσματος Bitcoin καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι πολλές πολυπληθείς χώρες, όπως το Πακιστάν, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.

Προβλέψεις από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υπολόγισαν ότι περισσότερες από 135 τεραβατώρες (TWh) θα χρειαστούν για την "εξόρυξη" Bitcoin το 2023, γράφει μια ομάδα με επικεφαλής τον Kaveh Madani από το Ινστιτούτο για το νερό, το περιβάλλον και την υγεία του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών στο (Καναδάς) στο Hamilton, το άρθρο της οποίας δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό "Earth's Future".

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι η πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι το κρυπτονόμισμα έχει ακραίες επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα.

Τα bitcoins αποκαλούνται επίσης ψηφιακός χρυσός. Παρόμοια με την εξόρυξη χρυσού, τα εικονικά νομίσματα "εξορύσσονται" επίσης. Η παραγωγή βασίζεται στη λεγόμενη τεχνολογία blockchain, στην οποία οι συναλλαγές αποθηκεύονται ως κρυπτογραφικά συνδεδεμένα μπλοκ δεδομένων.

Οι λεγόμενοι "χρυσοθήρες" (prospectors) επαληθεύουν κάθε συναλλαγή με υψηλή ισχύ υπολογιστή και δημιουργούν ένα μπλοκ δεδομένων που προστίθεται σε αυτή την αλυσίδα μπλοκ. Αυτό καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Ήδη κατά τη διετή περίοδο μεταξύ 2020 και 2021, η "εξόρυξη" bitcoin απαιτούσε 173 TWh, σύμφωνα με τη μελέτη - 60% περισσότερο από ό,τι κατά την περίοδο από το 2018 έως το 2019. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία από τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Cambridge Bitcoin.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε κατά την περίοδο 2020 - 2021 για την αναζήτηση προήλθε από ορυκτές πηγές ενέργειας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια, ως η κύρια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του δικτύου εξόρυξης Bitcoin, είχε καλύψει περίπου το 16% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υδάτινο αποτύπωμα της παραγωγής του κρυπτονομίσματος είναι σημαντικό, επισημαίνει η ομάδα του Madani.

Ανέρχεται σε περίπου 1,65 κυβικά χιλιόμετρα για την περίοδο 2020-2021. Αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές στην υποσαχάρια Αφρική ή να γεμίσει περισσότερες από 660.000 ολυμπιακές πισίνες.

Στο ίδιο διάστημα, η εξόρυξη Bitcoin είχε εκπέμψει περίπου 86 εκατομμύρια τόνους CO2.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω