Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια εκδήλωσε μία 63χρονη Ελληνίδα, δέκα μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό της κατά της CoViD. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή του εμβολίου, η οποία αντιμετωπίστηκε τελικά με χειρουργική επέμβαση.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε παρουσίαση περίπτωσης (case study) ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Vaccines. Η δημοσίευση υπογράφεται από τους: Αν. Αρμένη, Γ. Μαρκαντέ, Αλ. Σταθοπούλου, Κ. Σαλτίκη, Π. Ζαμπάκη, Σ. Ασημακόπουλο και Μ. Μιχαλάκη από τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η επίπτωση της CoViD, η νοσηρότητα και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αρχίσει να μειώνονται μετά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την ευρεία ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Τα εμβόλια σχετίζονται με μικρές τοπικές ή συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό και η νόσος του Graves είναι η δεύτερη πιο συχνή ανάμεσά τους.

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, μία εξωθυρεοειδική εκδήλωση της νόσου Graves, παρατηρείται σπάνια μετά τον εμβολιασμό. Όλα τα κρούσματα έχουν εμβολιαστεί με mRNA, ενώ έχουν αναφερθεί και δύο κρούσματα με εμβόλιο - ιικό φορέα.

Οι επιστήμονες αναφέρονται στην 63χρονη ασθενή, η οποία παρουσίασε νέο υπερθυρεοειδισμό και μέτρια έως σοβαρή και ενεργή θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό της κατά της CoViD

Εμφάνισε αυθόρμητο τροχιακό πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο των βλεφάρων, ερύθημα του επιπεφυκότα και περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων του αριστερού της ματιού, οδηγώντας σε συνεχή διπλωπία.

Δεν ανέφερε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού πριν ή μετά την έναρξη των οφθαλμικών συμπτωμάτων της. Ωστόσο, κατά την εξέταση, είχε τρόμο, ταχυκαρδία και ήπια βρογχοκήλη. Δεν είχε γνωστό ιστορικό της νόσου του Graves, άλλων χρόνιων ασθενειών ή πρόσφατης λοίμωξης και το ιατρικό της ιστορικό ήταν κατά τα άλλα αδιάφορο.

Είχε λάβει εμβόλια κατά της διφθερίτιδας/τετάνου/κοκκύτη, ιλαράς/παρωτίτιδας/ερυθράς και πολιομυελίτιδας στην παιδική της ηλικία, χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Ήταν βαριά καπνίστρια.

Παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο από ιδιώτη ενδοκρινολόγο, λόγω μη ανταπόκρισης στη θεραπεία

Σε πρώτη φάση, υποβλήθηκε σε θεραπεία με ενδοφλέβια γλυκοκορτικοειδή και στη συνέχεια με ενδοφλέβια ριτουξιμάμπη. Η νόσος κατέστη ανενεργή, αλλά η συνεχής διπλωπία παρέμεινε και παραπέμφθηκε για χειρουργική αποκατάσταση.

Τι είναι

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με υπερθυρεοειδισμό και είναι αυτοάνοσο νόσημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρόπτωση, ανάσπαση βλεφάρων, ερεθισμός και ερυθρότητα των ματιών, δακρύρροια, πρησμένα βλέφαρα, διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση, απώλεια όρασης και ξηροφθαλμία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αποσυμφόρηση του κόγχου, προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος για το μάτι και τους μυς που το κινούν.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"