Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση, η οποία πωλείται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Ο ρόλος του στον οργανισμό είναι να βοηθά στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Επιπλέον, ως αντιοξειδωτικό μπορεί να προλάβει την κυτταρική βλάβη.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα επιβλαβή σωματίδια στο σώμα, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης, καθώς και σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το CoQ10, μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο, ή ακόμα και να προλάβουν ορισμένες από τις ζημιές που προκαλούν.

Στο σώμα μας, το Q10 βρίσκεται ως επί το πλείστον στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μυς και το συκώτι, και τα επίπεδα του ενζύμου μειώνονται με την ηλικία. Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, το Q10 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά.

*Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το Q10 ωφελεί τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι προσφέρει βοήθεια στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της ημικρανίας, στην ενίσχυση της ενέργειας και της γονιμότητας.

Μερικές τροφές στις οποίες μπορούμε να το βρούμε:

  • Κρέατα οργάνων (όπως το συκώτι)
  • Λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Κουνουπίδι

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή γενικά λαμβάνουν αρκετό Q10. Τα συμπληρώματά του κυκλοφορούν και η χρήση τους θεωρείται ασφαλής αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα κατά πόσο επιτρέπεται για εγκύους και θηλάζουσες.

Ορισμένα φάρμακα - όπως φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, β-αναστολείς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα - μπορούν να μειώσουν το επίπεδο του Q10 στο σώμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα