Στις κακές σας στιγμές, όταν η ερωτική σας ζωή φαίνεται να απασχολεί το 110% του εγκεφάλου σας, αν νιώθετε ότι η αγάπη μπορεί να σας κάνει εμμονικούς, δεν είστε μόνοι. Άλλωστε, από πότε τα αισθήματά μας δεν είναι περίπλοκα; Πότε όμως μπορούμε να μιλάμε για εξάρτηση από την αγάπη; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Αρχικά, δεν πρόκειται για αληθινή εξάρτηση, όπως και η "εξάρτηση" από το σεξ. Πρόκειται για μοτίβα συμπεριφοράς που μπορεί να είναι πολύ δύσκολα να σπάσουν, και ο μηχανισμός τους μπορεί να λειτουργεί παρόμοια με αυτόν του εθισμού (προσφέροντας άμεση αλλά βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου), αλλά δεν είναι σωστό να τα συγκρίνουμε με τον εθισμό σε ουσίες. Πέρα από αυτό, όταν μιλάμε για αγάπη, δεν γίνεται να μην μιλήσουμε αφηρημένα, καθώς τα συναισθήματα δεν μπορούν να μετρηθούν μέσω "σκληρής" επιστήμης.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις μας μπορούν να επηρεάσουν σε τεράστιο βαθμό την ψυχολογία και την καθημερινή μας ζωή. Μια ανασκόπηση του 2023 περιέγραψε τον "εθισμό" στην αγάπη ως μια συντριπτική και καταναγκαστική λαχτάρα για αγάπη, προσοχή και στοργή από τους άλλους. Μπορεί να μοιάζει με την ανάπτυξη συναισθημάτων προς συγκεκριμένα άτομα με ανθυγιεινό ή ακραίο τρόπο ή ως διαρκής αναζήτηση ρομαντικών συντρόφων. Και ενώ δεν αποτελεί, όπως είπαμε, επίσημη διάγνωση, η διαπίστωση ότι τα θέματα αγάπης γίνονται οδυνηρά ή προβληματικά στη ζωή σας αξίζει μια παραπάνω ανάλυση των μοτίβων συμπεριφοράς σας, όπως και των ανθρώπων που βάζετε στο πλάι σας.

Η "εξάρτηση" από ένα άτομο μπορεί να εκφραστεί με τρόπους όπως το να μην αισθάνεστε λειτουργικοί όταν χωρίζεστε με τον/ην σύντροφό σας, να ανησυχείτε συνεχώς για το τι κάνει, καθώς και το να βιώνετε συχνά αρνητικά συναισθήματα και χαμηλή αυτοπεποίθηση όσον αφορά τη σχέση σας. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια μιας ερωτικής σχέσης με στοιχεία εξάρτησης:

Εμμονικές σκέψεις

Νιώθετε διαρκώς απασχολημένοι με σκέψεις αγάπης και ρομαντισμού ή με το αντικείμενο της στοργής σας. Αυτό γίνεται εμμονικό όταν σας γίνεται δύσκολο να εστιάσετε σε άλλες πτυχές της ζωής σας.

Φόβος εγκατάλειψης

Υπάρχει έντονος φόβος ότι θα μείνετε μόνοι ή ότι θα σας εγκαταλείψουν, που οδηγεί σε προσκόλληση και συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση. Μπορεί επίσης όταν δεν είστε μαζί με τον/ην σύντροφό σας να αποσύρεστε κοινωνικά.

Μη υγιή πρότυπα σχέσεων

Επανάληψη κύκλων έντονων, βραχύβιων σχέσεων ή παραμονή σε τοξικές σχέσεις παρά τα εμφανή προβλήματα.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Με το να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου σας έναντι της προσωπικής ευημερίας και παραμελώντας τους δικούς σας στόχους, ενδιαφέροντα και ανάγκες, δημιουργείτε μια σχέση στην οποία όλη σας η ζωή περιστρέφεται γύρω από την προσφορά στοργής σε ένα άλλο άτομο.

Πώς θα αρχίσω να ξεπερνώ αυτά τα μοτίβα;

Ανοιχτή επικοινωνία

Καθώς τα συμπτώματα του "εθισμού" στην αγάπη συνήθως περιλαμβάνουν ένα άλλο άτομο, η επικοινωνία είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι αποφεύγατε να επικοινωνείτε λόγω φόβου ή άγχους - αλλά το να έχετε έναν ανοιχτό διάλογο για τα συναισθήματά σας θα φέρει εν τέλει περισσότερη σαφήνεια στη σχέση σας. Αυτό περιλαμβάνει επικοινωνία με τον σύντροφο, με τον εαυτό σας, ακόμη και με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Επενδύστε και στις υπόλοιπες σχέσεις σας

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα σε τοξικές (για οποιονδήποτε λόγο) σχέσεις είναι το να σας περιορίζει από το να έχετε κοινωνική ζωή - είτε είναι κάτι που σας επιβάλλει ένας κακοποιητικός σύντροφος, είτε είναι ένας περιορισμός που έχετε βάλει στον εαυτό σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά στη σχέση σας. Επενδύστε περισσότερο στους φίλους και την οικογένειά σας, και προσπαθήστε να κάνετε γνωριμίες που θα γεμίζουν τον χρόνο σας - και τις συναισθηματικές σας ανάγκες - με υγιή τρόπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές
Χωρίς συμμετοχή οι εξετάσεις του προγράμματος "Σπ. Δοξιάδης" σε ιδιωτικά κέντρα [εγκύκλιος]