Άνθρωποι με μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από την πραγματική χρονολογική τους ηλικία έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια (ιδιαίτερα αγγειακή). Αυτό έδειξε νέα έρευνα του Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Η έρευνα με επικεφαλής τους Sara Hägg, και Jonathan Mak, έδειξε ότι ο αυξημένος κίνδυνος επιμένει ακόμα και αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικοί, τρόπου ζωής και κοινωνικοοικονομικοί

Για να μελετήσουν τη βιολογική ηλικία και τη σχέση της με νόσους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την UK Biobank. Μελέτησαν ομάδα 325.000 ανθρώπων 40 έως 70 ετών.

Η βιολογική ηλικία μετρήθηκε με 18 βιοδείκτες, όπως λιπίδια, πίεση, ΔΜΣ και πνευμονική λειτουργία.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η σχέση μεταξύ αυτών των βιοδεικτών και του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων όπως άνοια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ALS και Parkinson, εντός 9 ετών.

Σε σύγκριση με την πραγματική χρονολογική ηλικία, η μεγάλη βιολογική ηλικία συνδεόταν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας -ιδιαίτερα αγγειακής- και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Jonathan Mak δήλωσε ότι αν η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου είναι  κατά 4 χρόνια υψηλότερη από την πραγματική του, τότε έχει 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει αγγειακή άνοια ή να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν  μπορεί να αποδειχτεί αιτιατή σχέση. Όμως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με το να επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης όσον αφορά τους βιοδείκτες που μετρήθηκαν, ενδεχομένως μπορεί να είναι πιθανό να μειωθεί ή να καθυστερήσει η έναρξη νόσων.

Η Sara Hägg δήλωσε ότι αρκετές από τις τιμές μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο ζωής κα τα φάρμακα.

Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή η έρευνα περιέλαβε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αυτό καθιστά πιθανή τη διάσπαση του υλικού σε μικρότερα κομμάτια και την εύρεση λιγότερων κοινών διαγνώσεων, όπως η ALS.

Ο κίνδυνος για ALS επίσης αυξάνει με τη μεγαλύτερη βιολογική ηλικία. Όμως δεν φάνηκε τέτοιος κίνδυνος για τη νόσο του Parkinson.

Πηγές:
Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]