Ελβετοί ερευνητές διόρθωσαν τα προβλήματα βάδισης ενός ασθενούς με Πάρκινσον με ένα εμφύτευμα στον νωτιαίο μυελό του. Ο 62χρονος μπορεί πλέον να περπατήσει ξανά κανονικά χωρίς να πέφτει, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

"Μπορώ πλέον να περπατάω με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η καθημερινότητά μου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ", δήλωσε ο ασθενής ονόματι Marc από τη Γαλλία σε ΜΜΕ αναφορικά με τη μελέτη.

Του εμφυτεύθηκε η λεγόμενη νευροπρόθεση, η οποία αναπτύχθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Jocelyne Bloch και Gregoire Courtine από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης (Chuv) και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL).

Οι διαταραχές στη στάση του σώματος, την ισορροπία και τη βάδιση επηρεάζουν περίπου το 90% όλων των ασθενών με Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο, όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τυπικό σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι το ξαφνικό μπλοκάρισμα των κινήσεων, γνωστό ως πάγωμα.

Η νόσος Πάρκινσον αντιμετωπίζεται συνήθως με ντοπαμίνη και ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, γνωστή ως βαθιά εγκεφαλική διέγερση, εξηγούν οι Chuv και Epfl. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες συχνά δεν είναι αποτελεσματικές κατά των διαταραχών βάδισης. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Marc. Ο ασθενής από το Μπορντό ζει με τη νόσο του Πάρκινσον από το 1996.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τον βοήθησε η θεραπεία με ντοπαμίνη και αργότερα η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, όπως εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης. Στο τέλος, όμως, ανέπτυξε σοβαρές διαταραχές βάδισης. "Πρακτικά δεν μπορούσα πλέον να περπατήσω. Έπεφτα πέντε με έξι φορές την ημέρα", δήλωσε ο Marc. "Συχνά έμενα απλώς στο σπίτι εξαιτίας αυτού".

Το 2021, η νευροπρόθεση της Λωζάνης εμφυτεύτηκε στον νωτιαίο μυελό του. Ο ασθενής περιέγραψε αυτή τη θεραπεία ως αναγέννηση. Σήμερα, χρησιμοποιεί τη νευροπρόθεση για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα και την απενεργοποιεί μόνο όταν κάθεται ή κοιμάται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είπε.

Η νευροπρόθεση αποτελείται από ηλεκτρόδια στον νωτιαίο μυελό και μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που εμφυτεύεται κάτω από το κοιλιακό δέρμα. Τα ηλεκτρόδια στον νωτιαίο μυελό διεγείρουν τους λεγόμενους κινητικούς νευρώνες και έτσι ενεργοποιούν τους μυς με στοχευμένο τρόπο.

Προκειμένου να διεγείρονται οι σωστοί νευρώνες τη σωστή στιγμή, ο ασθενής φοράει αισθητήρες και στα δύο πόδια. Χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των κινητικών προθέσεων και των μοτίβων κίνησης του ασθενούς και μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες στη νευροπρόθεση. Το λογισμικό μεταφράζει αυτές τις μετρήσεις σε ηλεκτρικά ερεθίσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2024
"Η ομορφιά του τραύματος" - Στολίζοντας τη μαστεκτομή με κέντημα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης