Σε περίπτωση που γιατροί συμβουλεύουν ασθενείς να χάσουν βάρος, μια αισιόδοξη προσέγγιση είναι πιο πιθανό να φέρει αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να συμμετέχουν σε δωρεάν συνιστώμενο πρόγραμμα και να χάσουν βάρος αν οι γιατροί παρουσίαζαν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως ‘’ευκαιρία’’. Συνέκριναν την αισιόδοξη προσέγγιση με αυτή της έμφασης των αρνητικών συνεπειών της παχυσαρκίας ή με τη χρήση ουδέτερης γλώσσας.

Ασθενείς έχουν δηλώσει ότι τα λόγια και ο τόνος των γιατρών έχουν σημασία για αυτούς.

Για τη νέα έρευνα, επιστήμονες του University of Oxford ανέλυσαν καταγεγραμμένες συνομιλίες που έγιναν σε 38 κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας για μια δωρεάν συμπεριφορική παρέμβαση 12 εβδομάδων για απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές στόχευσαν να εξετάσουν τυχόν σχέσεις μεταξύ της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε στην επίσκεψη και της συμπεριφοράς των ασθενών, όπως συμμετοχή στο πρόγραμμα, και του αποτελέσματος στην απώλεια βάρους.

Οι συγγραφείς χαρακτήρισαν αυτές τις παρεμβάσεις με 3 τρόπους.

Η προσέγγιση των ‘’καλών νέων’’ ήταν η λιγότερο συνήθης. Επικοινωνούσε θετικότητα και αισιοδοξία, εστίαζε στα οφέλη της απώλειας βάρους και παρουσίαζε το πρόγραμμα ως ‘’ευκαιρία’’.

Σε αυτή την προσέγγιση οι γιατροί ανέφεραν λίγο την παχυσαρκία, το βάρος ή τον ΔΜΣ ως πρόβλημα. Η πληροφορία παρουσιαζόταν απαλά και γρήγορα και παρείχε ενθουσιασμό.

Η προσέγγιση των ''κακών νέων’’ τόνιζε το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Γιατροί παρουσίαζαν τον εαυτό τους ως ειδικό. Εστίασαν σε προκλήσεις του ελέγχου του βάρους και το μετέφεραν με απαισιοδοξία και λύπη.

Τα ‘’ουδέτερα νέα’’, που οι συμμετέχοντες έβλεπαν πιο συχνά, δεν φαίνονταν ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Ασθενείς που έλαβαν τις συμβουλές με την προσέγγιση των ‘’καλών νέων’’ είχαν την υψηλότερη απώλεια βάρους στο τέλος του έτους.

Κατά μέσον όρο, έχασαν περίπου 4,8 κιλά σε σύγκριση με 2,7 στην ομάδα των κακών νέων και 1,1 στην ομάδα των ουδέτερων νέων.

Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους στην ομάδα των  καλών νέων φάνηκε να καθοδηγείται από υψηλότερη εγγραφή στο πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 εβδομάδων.

Περίπου το 87% των ανθρώπων που άκουγαν τον θετικό λόγο συμμετείχαν, σε σύγκριση με λιγότερο τους μισούς συμμετέχοντες στις άλλες ομάδες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine.

 

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]