Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά "ιούς βαμπίρ", παθογόνα που προσκολλώνται σε άλλους ιούς για να αναπαραχθούν.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες, θεωρητικά, ότι ορισμένοι ιοί θηρεύουν άλλους ιούς, σε αντίθεση με τους περισσότερους που αυτοαναπαράγονται.

Τώρα, κάτω από ένα μικροσκόπιο, μια ομάδα ερευνητών στο Μέριλαντ παρακολούθησε αυτή τη διαδικασία που περιλαμβάνει έναν "δορυφόρο" και έναν "βοηθητικό" ιό.

Το στέλεχος του βακτηριοφάγου, ένας τύπος ιού που μολύνει τα βακτήρια, κολλάει στον "λαιμό" ενός ιού που μεταδίδεται από το έδαφος - το μέρος όπου το καψίδιο ενώνεται με την ουρά του ιού.

Ο βιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας Tagide deCarvalho είπε: "Όταν το είδα, είπα: 'Δεν μπορώ να το πιστέψω'. Κανείς δεν έχει δει ποτέ έναν βακτηριοφάγο - ή οποιονδήποτε άλλο ιό – να προσκολλάται σε άλλον ιό".

Η ιογενής σχέση δύο παθογόνων ονομάζεται δορυφόρος και βοηθός. Ο δορυφόρος είναι το μολυσματικό σκέλος που βασίζεται στον βοηθό για υποστήριξη κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Η ομάδα μελέτησε ένα δείγμα δορυφορικού βακτηριοφάγου (ένας ιός που μολύνει βακτηριακά κύτταρα), συμπεριλαμβανομένου ενός είδους του βακτηρίου Streptomyces (τον βοηθό) που βρίσκεται στο έδαφος.

Ο βακτηριοφάγος τυπικά έχει ένα γονίδιο για ενσωμάτωση και δεν συνδέεται άμεσα με τον βοηθό.

Πηγές:
Daily Mail

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση