Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο (7 και 8 Νοεμβρίου 2023) επιστημονικό συνέδριο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) στην Αθήνα με θέμα «Η Ασφάλεια Τροφίμων ως βασικός πυλώνας ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας».

Αφορμή για την υλοποίηση του συνεδρίου ήταν η παγκόσμια πλέον αναγνώριση ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ότι ή ανάληψη δράσεων θα πρέπει να στηρίζεται στη συνεργασία, στην ευθυγράμμιση των απόψεων και στην ισότιμη συμμετοχή των ακαδημαϊκών, των παραγωγικών, των κρατικών φορέων και των καταναλωτών. Το συνέδριο φιλοξένησε 34 ομιλίες από διακεκριμένους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και καταναλωτικών οργανώσεων, κατανεμημένες στις ακόλουθες 4 θεματικές ενότητες και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης:

• Ευρωπαϊκή πολιτική για την Ενιαία Υγεία

• Τρόφιμα και Υγεία του Ανθρώπου (Βιολογικοί κίνδυνοι, Χημικοί Κίνδυνοι, Διατροφή του ανθρώπου, Κοινωνικές επιστήμες & Συμπεριφορά καταναλωτών)

• Υγεία των Ζώων

• Φυτοϋγεία και Περιβάλλον

• Στρογγυλή τράπεζα - Ο ρόλος της βιομηχανίας και των καταναλωτών στην ασφάλεια τροφίμων και την επίτευξη των στόχων της Ενιαίας υγείας

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Chief Scientist της EFSA Prof. Carlos das Neves και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος. Στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής των συνέδρων υπήρξαν εποικοδομητικές παρεμβάσεις, προβληματισμοί και ανταλλαγή απόψεων, μα πάνω από όλα η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας συνεργασίας καθώς και η δέσμευση όλων των παρευρισκόμενων για την διεπιστημονική προσέγγιση αντιμετώπισης των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος στο πλαίσιο ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας «Οne Health».

Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στο συνέδριο αναγνώρισαν ως επιτακτική την ανάγκη διαρκούς ανάληψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας εθνικών και Ευρωπαϊκών οργανισμών για την ολιστική προσέγγιση των προκλήσεων της Ενιαίας Υγείας. Ο ΕΦΕΤ έθεσε ένα επιτυχημένο πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες δράσεις σε εθνικό επίπεδο που θα έχουν στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και εν κατακλείδι την προστασία των καταναλωτών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου