Η κλιματική αλλαγή θα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ακραία ζέστη το 2050 απ' ό,τι σήμερα, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο υποσιτισμός και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών θα αυξηθούν επίσης σημαντικά. Η ανθρώπινη υγεία βρίσκεται "σε σοβαρό κίνδυνο", προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "The Lancet Countdown" για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, οι άνθρωποι παγκοσμίως εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες απειλητικές για τη ζωή τους για 86 ημέρες κατά μέσο όρο πέρυσι.

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών που πέθαναν από τη ζέστη ήταν κατά 85% υψηλότερος την περίοδο 2013-2022 σε σύγκριση με τα έτη 1991-2000.

Αυτή η δραματική κατάσταση μπορεί να είναι "απλώς ένα πρώιμο σύμπτωμα ενός πολύ επικίνδυνου μέλλοντος", δήλωσε η επιστήμονας Marina Romanello.

Εάν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά δύο βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να αυξηθεί κατά 370% έως το 2050, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Προκειμένου να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή με καταστροφικές συνέπειες, η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε το 2015 στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από δύο βαθμούς, αλλά κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Ωστόσο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, η γη οδεύει σήμερα προς μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς.

Οι συνέπειες είναι η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες - με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με το Lancet Countdown, περίπου 520 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία ή ο δάγκειος πυρετός, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά δύο βαθμούς, η εξάπλωση του δάγκειου πυρετού θα αυξηθεί κατά 36%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι ακόμη προετοιμασμένα για αυτές τις προκλήσεις.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP28, η οποία αρχίζει στο τέλος του μήνα στο Ντουμπάι, θα υπάρξει επομένως για πρώτη φορά μια ημέρα υγείας, η οποία θα εστιάζει στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω