Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν να μην καταναλώνονται αυγά ιδιωτικής εκτροφής λόγω υπερβολικής μόλυνσης του εδάφους με υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ενώσεις (PFAS).

Η υγειονομική αρχή ARS ανακοίνωσε πέρα από τα αυγά ιδιωτικής κετροφής ότι πρόβλημα είναι και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τον ιδιωτικούς κήπους αλλά και το ότι  και η ίδια η κηπουρική μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων στην περιοχή.

Η προειδοποίηση αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά καθώς και τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Η προειδοποίηση δεν αφορά τα αυγά επαγγελματικής εκτροφής που προμηθεύονται οι έμποροι λιανικής πώλησης, καθώς τα κοτόπουλα εκτίθενται σε λιγότερο μολυσμένα εδάφη.

Σε 23 από τα 25 ιδιωτικά ορνιθοτροφεία που αναλύθηκαν, τα αυγά παρουσίασαν αυξημένη μόλυνση με χημικά που παραμένουν στο έδαφος επί πολλά χρόνια. 

Αυτό υποδηλώνει ότι το έδαφος στις αστικές περιοχές είναι γενικά μολυσμένο με PFAS χωρίς αυτό να μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένη πηγή, εξήγησαν οι αρχές.

Η μόλυνση είναι συχνά η κληρονομιά δεκαετιών εναπόθεσης υλικών που αποσυντέθηκαν με την πάροδο του χρόνου και απελευθέρωσαν ρύπους.

Η ρύπανση κοντά σε εγκαταστάσεις αποτέφρωσης αποβλήτων δεν διέφερε σημαντικά από τη ρύπανση μακριά από τις εγκαταστάσεις.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]