Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης από το Kheiron Medical Technologies και το Imperial College London, μπορεί να εντοπίσει έως 13% περισσότερους καρκίνους στο μαστό, στις μαστογραφίες, έναντι των ανθρώπων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, έδειξε ότι το εργαλείο Mia, θα μπορούσε να αυξάνει σημαντικά τον έγκαιρο εντοπισμό καρκίνου στο μαστό σε ευρωπαϊκοί πλαίσιο περίθαλψης έως 13%.

Με τη χρήση του εργαλείου υπάρχει η πιθανότητα βελτίωσης των εξετάσεων για καρκίνο στο μαστό, εντοπίζοντας πιθανόν καρκινικό ιστό που οι άνθρωποι που ερμηνεύουν τις εξετάσεις θα μπορούσαν να μην εντοπίσουν.

Στην Ουγγαρία, που έγινε η έρευνα, ακολουθείται η πρακτική να διαβάζεται κάθε περίπτωση 2 φορές. Οι μαστογραφίες αναλύονται από 2 ακτινολόγους. Στην έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη Mia ως ακόμα έναν ‘’αναγνώστη’’ για τη μαστογραφία 25.065 γυναικών σε 4 διαγνωστικά κέντρα, από τον Απρίλιο 2021 έως τον Ιανουάριο. 2023.

Αφού μελετήθηκαν οι μαστογραφίες ως συνήθως από 2 ακτινολόγους, δόθηκαν στη Mia, που εντόπισε δυνητικά ψευδώς αρνητικές μαστογραφίες σε τρίτο ανθρώπινο αναγνώστη, που αποφάσισε αν θα επανελέγχονταν οι γυναίκες.

Αυτές ήταν μαστογραφίες που χαρακτηρίστηκαν υγιείς από τους ανθρώπους αλλά είχαν ανεπαίσθητα σημάδια καρκινικού μαστού, που εντόπισε η Mia.

Στις τρεις φάσεις της έρευνας, η Mia εντόπισε 24 περισσότερους καρκίνους από τους ανθρώπους-7% σχετική αύξηση- και οδήγησε σε κάλεσμα για επανεξέταση 70 περισσότερων γυναικών.

Από τις επιπλέον επανεξετάσεις, 6 (αρχική πιλοτική) 13 (εκτεταμένη πιλοτική) και 11 (ζωντανή χρήση) επιπλέον καρκίνοι εντοπίστηκαν, αυξάνοντας το σχετικό ποσοστό εντοπισμού κατά 13%, 10% και 5% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 83% των επιπλέον καρκίνων που εντόπισε η Mia στην πραγματική κλινική πράξη ήταν επιθετικοί-που δείχνει ότι η Mia μπορεί να εντοπίσει καρκίνους όπου είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

Ο Dr. Ben Glocker, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δράσει ως ασφαλές δίκτυο-εργαλείο για την πρόληψη της παράλειψης εντοπισμού των ανεπαίσθητων σημαδιών καρκίνου.

Φάνηκε ότι η χρήση της θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ποσοστό καρκίνων μαστού που δεν εντοπίζονται στις εξετάσεις.

Επόμενο βήμα είναι να αναπαραχθούν τα αποτελέσματα σε άλλες χώρες με ποικίλα προγράμματα εξέτασης και πληθυσμό.

Πηγές:
Nature Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής