Οι μέλισσες είναι ευφυείς "περιβαλλοντικοί ανιχνευτές", ιδίως για τα βαρέα μέταλλα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η οποία δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό "Insects".

Είναι από καιρό γνωστό ότι οι μέλισσες συλλέγουν επίσης ρύπους από τον αέρα, το έδαφος και το νερό κατά την αναζήτηση τροφής, εξήγησε η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης σε σημερινή της ανακοίνωση. Κατά συνέπεια, τα έντομα αυτά βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως δείκτες έκτασης της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Το πόσο καλά και με ποια μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έντομα για την ανίχνευση βλαβερών ουσιών στο περιβάλλον διερευνήθηκε τώρα λεπτομερέστερα από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Leoben. Συνολικά 19 μελέτες από τα έτη 2010 έως 2020 χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές για την ανασκόπηση. Η πλειονότητα των άρθρων επικεντρώθηκε στην ανίχνευση βαρέων μετάλλων στις μέλισσες και στα προϊόντα τους, όπως το μέλι.

"Στην ανάλυσή μας, καταφέραμε να δείξουμε ότι η μέλισσα στο σύνολό της, πολύ πέρα από τα επιμέρους προϊόντα της, αποτελεί εξαιρετικό δείκτη της έκτασης της περιβαλλοντικής ρύπανσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή", εξήγησε η Daniela Haluza από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Με την αυξανόμενη απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον, οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία αυξάνονται.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ειδικούς ανιχνευτές, γνωστούς ως biomonitors, για τον εντοπισμό αυτών των ουσιών.

Οι μέλισσες θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβείς. Ωστόσο, η Haluza εξηγεί ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όσον αφορά την αξιοπιστία της παρακολούθησης των ρύπων από αυτά τα έντομα: "Η πληροφοριακή αξία των προϊόντων των μελισσών συνδέεται στενά με την εποχή του έτους, τις καιρικές συνθήκες και τη δραστηριότητα τροφοληψίας".

Επιπλέον, απαιτούνται τυποποιημένες μελέτες για να καταστεί δυνατή η ενοιαία ερμηνεία των τιμών που ανιχνεύονται σε αυτά από την άποψη της περιβαλλοντικής ιατρικής.

Η χρήση των μελισσών ως βιοπαρατηρητών συμπληρώνει τους παραδοσιακούς σταθμούς μέτρησης για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Η προσέγγιση αυτή προσφέρει μια ευρύτερη προοπτική για την περιβαλλοντική ιατρική και είναι σύμφωνη με την έννοια "One Health", η οποία αναγνωρίζει τη διασύνδεση της περιβαλλοντικής, ζωικής και ανθρώπινης υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω