Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι εξατομικευμένες αλλαγές στην υγεία και στον τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να προλάβουν την απώλεια μνήμης ηλικιωμένων με υψηλό κίνδυνο άνοιας ή Alzheimer.

Ανθρωποι που έλαβαν coaching είχαν 74% άνοδο στα τεστ αντίληψης και μνήμης σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν. Επίσης είχαν 145% βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν coaching και 8% βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Dr. Kristine Yaffe, του University of California, San Francisco, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη εξατομικευμένη παρέμβαση που εστιάζει σε πολλές περιοχές αντίληψης στην οποία στόχοι παραγόντων κινδύνου βασίζονται στο προφίλ κινδύνου ενός ανθρώπου, τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητές του. Πιστεύει ότι αυτό μπορεί ίσως να είναι πιο αποτελεσματική προσέγγιση από την ‘’ίδια για όλους’’.

Οι ερευνητές επέλεξαν 172 συμμετέχοντες 70-89 ετών. Οι μισοί έλαβαν προσωπική εκπαίδευση σε τομείς υγείας και τρόπου ζωής που εκτιμάται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο Alzheimer. Οι συμμετέχοντες είχαν 2-8 παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Ασθενείς συναντήθηκαν με νοσηλευτή και coach υγείας και επέλεξαν παράγοντες κινδύνου που ήθελαν να αντιμετωπίσουν.

Εθεσαν στόχους και περνούσαν από συνεδρίες coaching κάθε λίγους μήνες για να αξιολογήσουν την πρόοδο.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν δια ζώσης και άλλαξαν σε τηλεφωνήματα κατά την πανδημία, χωρίς να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]